събота, 30 юни 2012 г.

КМЕТСТВОТО В СЛИВЕН ПОДЛОЖИ НА ИСТИНСКИ ГЕНОЦИД 3 000 ЧОВЕКА


                               КМЕТСТВОТО В СЛИВЕН ПОДЛОЖИ НА ИСТИНСКИ ГЕНОЦИД 3 000  човека

•    От три месеца пием отровена от уран вода, защото социалната политика на общината се завъртя около нулата, твърди Петко Райков

Петко Райков е инвалид, учредител и член на сдружение „Войнишко кладенче” в Сливен, член е и на ревизионната комисия. След като в продължение на три месеца пише жалба след жалба до всички възможни инстанции, Петко Райков атакува и офис на „Шоу” с вик, че 3 000 души в
http://d13d13d.alle.bgСливен пият отровна вода и никой не им обръща внимание.
-    Какъв е проблемът ви г-н Райков?
-    От три месеца са спрели питейната вода на 3 000 души  във   вилната зона в Сливен въпреки, че сами със собствени сили и средства сме си изградили още през 1993 година водопровода. 19 години имахме вода за пиене, ползвахме я без проблем и изведнъж ни отрязаха. В началото започна една прикрита, а по-късно и открита и яростна кампания срещу нашето законно учредено сдружение, което нарекохме „Войнишко кладенче”. Тандемът – новоизбрания кмет на Сливен, Кольо Милев и монополистът „В и К” в лицето на управителя Петър Митев, ревнаха, че дружеството ни е нелегално и спряха водата. Чешмите пресъхнаха. А как се живее в тези горещи дни без вода?3 000 души все  възрастни хора,  болни и деца, са без капка вода. Това не е ли престъпление? Това е административна саморазправа с много хора, които нямат никаква вина. Ще подчертая, че подобно нещо не е правено дори и в ромския квартал, чийто жители от много години не си плащат сметките.
-    Кого обвинявате за това?
-    Как кого, трима души – председателят на сдружението ни, Иван Динев, новият кмет Кольо Милев и шефът на „В и К”  Петър Митев, които започнаха едно   НОВО ЛЕТОБРОЕНЕ    на община Сливен. Мотивите им, че липсват документи за нашето сдружение в общината са смешни и жалки. Вече сме сигурни, че комунизмът в Сливен е жив и е възкръснал от действията на тези   въпросни лица. 19 години никой и по никакъв повод не си е позволил да се съмнява в законността на нашето сдружение, нито пък да ни лиши от живителната течност.
-    Сега откъде се снабдявате с вода?
-    Сега просто се самоубиваме. Цели три месеца пием вода от урановите рудници край Сливен, която извира от подножието на „Сините камъни”, а това ще ни докара само ракови болести. Но нямаме друг изход, без вода как да оцелеем? Точно тази заразена от урана вода беше причина по времето на социализма Сливен да е на   едно от   първите  места  по ракови заболявания. Представяте ли си за какво става въпрос?
-    Да не би пък наистина сдружението ви да е незаконно?
-    Няма такова нещо. Имаме абсолютно всички документи – копие от кадастърния план, разрешение с №59 от 12. 08, 1993 година  АКТ 16   и всички останали разрешителни, издадени от община Сливен през 1993 година и отричани сега.
-    Тогава какъв е проблемът, защо ви спират водата?
-    Както се досещате става въпрос за пари. За много пари. Има една компания от лица , която си е въобразила, че може да ни вземе много пари за нещо, което отдавна сме платили. И предплатили…
-      Едва ли става въпрос за милион?
-    За много повече от милион. Въпреки, че редовно си плащаме водата „В и К” непрекъснато ни представя фактури за неплатени  сметки, които с всяка изминала година увеличават стойността си – от 20 до 25 хиляди лева, например. Аз говоря само за начислените лихви, а не за основната сума. Това се повтаря вече втора година и то при положение, че ние си плащаме за изразходваната вода всеки месец. Изпратихме жалби до МВР и прокуратурата с надеждата да се поровят в тези далавери, но продължаваме да чакаме с надеждата, че това някой ден ще се случи.
-    Кой според вас върти далаверите?
-    Както вече ви казах, в основата им е наскоро избраният председател на нашето дружество Иван Динев, който е заформил далаверите с шефа на „В и К”, а пък кмета прикрива и двамата. През тези три месеца му задавахме много въпроси, но нямаме отговори.
-    Какви въпроси?
-    Ами например къде са парите влезли в касата на дружеството от новоприетите 200 членове? Тези пари са около 100 000 лева. Никой не е правил събрание, нито отчет за събраните и изразходвани средства, които никак не са малко. Затова поискахме от прокуратурата да се поразрови в тази тиня, ще открие интересни неща. Дори и това, че от „В и К” ни начисляват наказателните лихви от около 20 бона, за да си раздават всеки месец тлъсти бонуси. А ние няма с какво да се измием сутрин. И това в 21 век. Нашият председател Иван Динев зае поста с една стара лада, но много бързо с пенсията си, както твърди той, успя да си купи мощен джип.
-    Всъщност вие хвърляте горещите камъни при ръководството на „В и К” в Сливен?
-    При тях нещата са добре уредени. Има война за инкасаторски  длъжности. И знаете  ли защо? Защото имат възможност да съвместяват две длъжности, да получават по две заплати и в края на всеки месец – бонуси. След като започнахме да роптаем някои набързо се отказаха от втората си длъжност. Какво става в момента? Инкасаторите всеки месец отчитат изразходваната вода, но не издават фактури. Данните се вписват в една обикновена тетрадка и това е. Но това си е работа на „В и К”. За нас по-важно е какво става в нашето дружество „Войнишко кладенче”.  Твърдя, че и то от няколко години е в Царството на тайните и на хаоса – съмнителна отчетност, дълбоко скривани пари и много тайни. Вината за тези далавери, някои от които все пак успяват да изплуват в публичното пространство, се прехвърля на един председател, починал преди 7 години. Всъщност след неговата смърт в дружеството ни настъпи небивал хаос. Ние сме безсилни да се справим с комунистическите методи на работа. Все още изплуват фигури от миналото – бивши финансови ревизори, бивши директори и военни с вили като прогимназии и с мощни джипове, все още се смятат за недосегаеми, както беше при соца. Неспособни сме да се борим с тези бивши величия, защото те са свикнали да отмъщават жестоко на такива „мижитурки” като нас, неизмитите и жадни хорица.
-    Всъщност при какви условия ще ви пуснат водата?
-     Управителят на „В и К” Петър Митев настоява за пререгистрация на дружеството ни, което ще ни струва над 1 милион лева. Става въпрос за жесток рекет, нали разбирате? И то при положение, че ние, тези 3 000 семейства, които сме без вода, сме дали по 1 600 лева за регистрация на дружеството през 1993 година. Тези пари се искат от хора, които са болни, инвалиди и на ръба на недоимъка. Освен това, в момента се правят опити за заграбване на дружеството ни, което е най-удобният вариант за прикриване на далавери от страна на кмета на Сливен и на ръководството на „В и К”. Затова от три месеца непрекъснато ни извиват ръцете за още и за още пари. Ние сме наясно, че обявяването на частните водни дружества във вилната зона на Сливен за незаконни, е меко казано преследването на комерсиални интереси. Става въпрос за милиони евро, които се очаква да пристигнат от Европа. Най-страшното е, че и държавата в лицето на кмета Кольо Милев, е участник в  това беззаконие, чрез тайни уговорки с ръководството на „В и К”, вместо просто да отвори папката и да види, че абсолютно всички наши документи са редовни и законни. Цялата тази нелепа история за нелегалното „Войнишко кладенче” е съшита с бели конци. И въпреки, че сме изпратили жалбата си до всички възможни инстанции, драмата ни продължава. Без вода сме, подложени сме на всекидневен натиск да даваме пари, половината от хората вече са болни и от изнудването, и от безводието. Дано най-после прокуратурата се разрови в това гнездо на скорпиони. Едва ли има другаде по света подобна ситуация – плащаме най-скъпата, мръсна и кална вода по 2 лева за кубик. И получаваме: разстройства,гадене , повръщане и тежест в корема.
-    И сега какво?
-    На война като на война! И когато едно общинско ръководство не работи за интересите на гражданите, всеки може да падне от стола особено пък ако в последно време този стол се е разклатил. Така, че ще продължим да търсим отговор на въпроса къде  в чий джобове  потънаха онези близо 100 000 лева, събрани от кооператорите, и аз съм убеден, че компетентните органи ще намерят точния отговор.
-    Вие не се ли срещнахте с новия кмет по този проблем?
-    Разбира се, че се срещнахме. Аз му носех всички документи на дружеството, за да се спре този рекет върху нас, но той само повтаряше „Знам!” Знам!”…”Всичко знам…” И толкова. И аз знам, че Европейските траншове отвориха апетита на алчните кметове, но нека не е за наша сметка. Мисля, че тук му е мястото да кажа, че никога Сливен не е бил толкова лошо управляван. Дори и при Лечков, когото непрекъснато изправят  на подсъдимата скамейка. Не може един генерал, който дори не е от Сливен,  избран за кмет от социалистическата партия  , да обрече три хиляди човека  на тотално безводие, само защото има възможност да си напълни джобовете с европейски пари. Просто няма да го допуснем…Нарушено е конституционното ни право  да живеем нормално в една европейска държава. Сливенската община не е военен гарнизон, за да търпим безобразията на кмет-генерал. По скоро общината вече се е превърнала в опитен военен полигон из който се разхождат авторитетно градските първенци избрани от квотата на БСП и се боричкат кой да седне в президиума  на по-високия стол по време на общинските сесии. Или си търсят поводи за коктейли  и екскурзии , или как да си обзаведат началническите кабинети с актуални мебели. Смея да твърдя, че в момента община Сливен е на автопилот. Дори по-правилното е да се каже – без пилот. Опасно е сливенските граждани да се качват на такъв самолет…И може би затова вече търпеливо изчакват разпускането на сливенската община, защото упорито мирише на  нови избори…

Едно интервю на Тодорка НИКОЛОВА, Сливен

Няма коментари:

Публикуване на коментар