събота, 19 май 2012 г.

ДОРА АПОСТОЛОВА - РАЙКОВА ПРЕД БЛИЦ : СЛИВЕНСКИЯТ ЛИДЕР НА БСП ИСКАЛ ПОМОЩ ОТ АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ

- Манипулациите лъснаха на аудиозапис
17 май 2012, 12:18

Сливен, България
Присъедини се към WebClub Blitz
изпрати на приятел
Добави в Twitter
Добави в Facebook
Разпечатай
Галин Кънчев
Галин Кънчев
Дора Апостолова-Райкова, дългогодишен психолог и микробиолог от Сливен, не престава да се бори със злото в живота, да показва кирливите ризи на политиците и да атакува корумпираните въпреки многото удари под кръста, които е получила през годините. Благодарение и на нейни сигнали до всички възможни инстанции за своеволията на директора на сливенската полиция Чавдар Божурски, той вече е аут от системата със заповед на министър Цветанов.
Въпреки влошеното си здравословно състояние и страха от евентуално отмъщение, Дора Апостолова пожела да разкаже за безобразията, които в момента се вършат в организацията на сливенските социалисти. Възмутена и предизвикана от гръмналия преди седмица скандал по повод извадените на показ кирливи ризи от записания на аудиокасета спор между двама бивши кандидати за кметове на Сливен, Дора изпълни обета си да проговори. И го направи единствено пред БЛИЦ.

- Какъв е този скандал за който говориш, Дора?
- Скандалът избухна в Сливен, но вече се коментира и в София. Става въпрос за един шокирщ и стряскащ диалог между двама неуспешни кандидати за кметове на Сливен, който е бил записан на аудиокасета и пуснат в интернет пространството. Тези двамата неудачници са показали истинските си образи в този диалог разказвайки за кроенето на схеми и фалшификации за манипулиране на предстоящите местни избори. Колко от тези схеми са реализирани е друг въпрос, но в чисто морален и политически аспект, слушахме нещо гнусно от което на всеки би му се искало да повръща. Записът е толкова скандален и толкова вреден за столетницата, че дори и на Станишев ще се наложи да задвижи партийната гилотина.

- За какво точно става въпрос?
- Разговорът е между новоизбрания лидер на общинската БСП в Сливен Мартин Славов и бившият общински съветник и бизнесмен Галин Кънчев. Записът е направен точно преди една година и доказва как Мартин Славов иска 100 бона от Кънчев, за да не се кандидатира за кмет. Последният пък разказва как Славов е искал чрез него помощ от Алексей Петров. Вестник „Галерия” е трябвало да забие нож в гърба не само на Йордан Лечков, но и на шефа на Славов, областният лидер на БСП Асен Гагаузов. Освен това двамата си говорят и за хакери, които трябва по някакъв начин да манипулират програмата, която използва общинската избирателна комисия. Имало и друг вариант – яки мъжаги да нахлуят в избирателните секции и да кажат кой за кого трябва да гласува. Има и други скандални изказвания, но и тези са достатъчни за да се самосезира прокуратурата.

- Какво е твоето лично мнение за скандала?
- Честно да си призная нямах никакво намерение да правя обществено достояние моето лично мнение по тези скандални записи, които се разпространяват апокрифно в Сливен. Причината да променя решението си и да кажа една друга истина, освен истината за записите, които разтърсиха честните хора на Сливен, е едно драматично преживяване на семейството ми, което имаше лични контакти и с двамата герои на скандалния запис.

- И кои всъщност са те?

- Единият е новоизбрания местен лидер на БСП, Мартин Славов, а вторият е неуспелият кандидат за кмет на Сливен, „безнесмена” Галин Кънчев. Нямам право да мълча за резилите на ръководството на столетницата в Сливен, защото това е партията на моите родители. Това е и моята партия, която вече не познавам. Винаги съм смятала, че БСП не може да бъде обсебвана и приватизирана с нечисти и мръсни цели. Тя не може и не бива да бъде бащиния на самозабравили се лидери, какъвто е нейният сегашен председател Мартин Славов. След като изслушах помията която Славов и Кънчев избълваха един срещу друг, реших, че моето мълчание не е добро. Не бива да се продължава с този просташки език и с тези симптоми на политическа деградация, защото това ще унищожи партията. А аз като неин член не искам това да се случи.

- Всъщност кой кой е от двамата мъже, които визираш?
- Още преди четири години в предаването „Здравей България” един доблестен мъж каза в ефир за кандидата за кмет Мартин Славов, че човек, който има 600 000 лева задължения към банките и държавата, няма право да се кандидатира за градоначалник. Но не беше въпроса само в задълженията му към банките. Поради запорно съобщение той вече беше прехвърлил фирмата си „Маркони” на баща си, стария комунист Симеон Славов. Същото беше направил и с втората си фирма, за да излезе той чист от играта и добре измит със сапун и напарфюмиран с невинност.

- Но какво общо има тази история със скандала, който коментираме?
- Не може един член на Висшия съвет на БСП да бъде даван на съдия изпълнител заради взет и невърнат кредит от Юнион банк. Освен това той е взел и невърнал 2 милиона лева от Общинска банка и затова се стигна до разпродажба на имуществото му. Не може един кандидат за кмет да фалира всичко до каквото се докосне и да иска да управлява един град. Няма морал в това. Той ръководеше и консервната фабрика в село Гаврилово. Досещате се какво стана, нали? След това започна да купува гъбарници по селата, но и с гъбите – като с консервите.

- Добре, с всеки може да се случи подбно нещо и се е случвало. Чистите комунистически образи, като икони, останаха в миналото, нали знаеш?
- Аз ще ти кажа друго – при членовете на партията трябва да има морал. А как да говорим за морал при Мартин Славов след като оценките на неговите имоти за кредит от два милиона са направени от партийната му съратничка Мариета Дойчева, дъщеря на бившия заместник кмет Дойчо Дойчев. Същата тази Мариета, приятелка, съратничка, колежка, беше поставена от Славов на избираемо място в листата за общински съветници. Сега двамцата си делят първите места, отредени за БСП на сесиите в местния парламент. Сто процента е спазено условието: „Ти на мен, но и аз на теб!” Разбира се много хора реагираха остро на това сътрудничество, но какво от това?...

- Всичко това не се ли знае в партията?
- Знае се, разбира се, но тези, които трябва да вземат мерки мълчат. Те не реагираха и на това, че Мартин Славов в едно интервю във в. „Труд” нарече себе си банкер, което възмути истинските банкери. И те протестираха сърдито, той като въпросното лице на БСП беше влизало в банките само за да тегли кредити. Преди известно време в. „Сега” публикува твърде интересна новина, която заслужава да се коментира.

- Каква е тя?
- Оказа се, че Мартин Славов е най-големият спонсор на БСП. Справката, подадена от Сметната палата, показва, че той е дарил на столетницата 100 000 лева. Друг такъв ларж спонсор няма в страната. Би следвало да си зададем въпроса откъде един постоянно губещ бизнесмен има толкова пари за дарения. Не е трудно тайната на Славов да бъде разкрита. Малко преди изборите той регистрира в Сливен няколко фирми с по 5 000 лева уставен капитал и веднага на следващия ден същите тези фирми даряват на партията-майка по 20 000 лева. За тези дарителски жестове данъчните си имат свое мнение, но да спи зло под камък. Важното е, че така чрез набързо регистрираните си фирми Мартин Славов печели „по точки” с крупната сума от 100 хиляди лева, става обичното чедо на БСП и оглавява партията в Сливен.

- И какво от това?
- Съпартийците му си задават други въпроси. Например как така, веднага след изборите за евродепутати Мартин Славов си купува скъпа кола, такава купува и на съпругата си. Най-вероятно е развил страхотен бизнес с 5-левовия капитал на фирмите си. Но членовете на партията твърдят, че никой не е правил ревизия на касата на местната БСП и никой не е питал Мартин как се харчат парите, постъпващи в касата от дарения и от членския внос на социалистите. Може пък тук да е заровено кучето. Тоест, да са създадени предпоставки за корупция благодарение на които лидерът на партията да си купува скъпи коли и да има висок стандарт на живота, който е пред очите на всички. Беше създаден инициативен комитет, който да се бори за смяната на Мартин Славов, но тези опити са закъснели безвъзвратно тъй като той си беше опекъл работата и пак го избраха за лидер на партията. И вече си дойдохме на думата – появилите се в публичното пространство аудиозаписи са точното доказателства за всичко онова, което казах по-горе. Те са категоричното доказателства за опростачването на авторитета на партията-столетница в Сливен, за правенето на схеми за корупция, фалшификация и манипулиране. Според мен вече са минати всичките морални и политически граници.

- Доколкото си спомням в предварителния ни разговор ти каза, че освен болката от корумпирането на партията имаш и лични мотиви да говориш?
- Да, така е. Хората, които чуха скандалните записи и помията, която се излива от тях най-после разбраха, че лидерите на социалистите в Сливен са достигнали дъното с нечистите си помисли и действия. Не е тайна, че Мартин Славов винаги е бил под закрилата на властта и винаги е живял под чадъра на баща си Симеон Славов – бивша дългогодишна комунистическа номенклатура. И според мен тази закрила, този стабилен чадър над Мартин, са обезверили социалистите в Сливен, че някой ще намери достатъчно кураж да извърши ревизия на многобройните фирми на този човек, техните фалити, многото му кредити, дарения и данъци, които трябва да плаща. Истината, според мен, е една БСП в Сливен се е превърнала в бащиния на Мартин Славов, който е имунизиран против проверки и отчети. И още нещо – случаят Мартин Славов е ярък пример за двойният аршин на тукашната прокуратура. Тя веднага се самосезира когато стана дума за бившия кмет Йордан Лечков, а за лидера на социалистите – пълно мълчание…Да не говорим за това как този лидер се държи с обикновените хора…

- Как?
- Той непрекъснато ги хули и обижда надменно. Държи се любезно само с хората от които има лична изгода.

- Дайте конкретен пример, не може да се обвинява така общо.
- Мартин Славов и моят съпруг Петко Райков се познават от много години. Веднъж се срещнали и между обичайните приказки съпругът ми споделил с Мартин за тежките си здравословни проблеми. Тъй като знае, че е влиятелен, пък и по вестниците се представя за банкер, Петко го помолил да му съдейства да изтегли 5 000 лева кредит за лечение. Мартин му рекъл: Ела в приемната ми (08. 11 . 2011) ще седнеш и ще чакаш. Така тежко болният ми съпругът чакал цял ден пред кабинета на този лъжец като се надявал, че той наистина ще му съдейства за този кредит за да започнем лечението му. Но Мартин бил много зает, а съпругът ми станал неволен свидетел на това как се купуват гласове за изборите. В приемната му непрекъснато пристигали тумби от ромски произход, изчаквали търпеливо реда си след което ги вкарвали в една малка заличка в приемната на БСП. От там един след друг минавали през съседната стая, подписвали се на някаква ведомост и излизали с пари в ръцете. Това извървяване на ромите продължило през целия ден докато Петко чакал да бъде забелязан от партийния лидер. Та нали точно той го поканил в приемната си. Прибра се в къщи и веднага колабира. Когато се съвзе от припадъка той подробно ми разказа на какво е станал свидетел в приемната на БСП. Не можах да премълча този факт и написах един имейл до Мартин Славов, в който изразих възмущението си от това нечовешко отношение към съпруга ми и от незаконните сделки, които се вършат в централата на БСП. Бях толкова възмутена от гаврата с мъжа ми, че не можах да сдържа гнева си и изпратих копия от имейла и на Сергей Станишев и на Асен Гагузов.

- Какво ви отговориха?
- Ха, отговориха!!! Пълно мълчание и от тримата. Тогава им изпратих предупреждение, че ако намеря за необходимо рано или късно, при удобен за мен и за обществото момент, ще дам гласност на случилото се. Е, този момент дойде и затова ви потърсих. Предизвикана съм от аудио записите, които показват пълния срив на обществения и политическия морал на един местен комунистически лидер. Не ми се иска да отмина и втория участник в диалога от онези аудиокасети – сливенският фалирал бизнесмен Галин Кънчев. Него го познавам бегло, но с майка му Роза Кънчева работихме заедно дълги години в ХЕЙ-Сливен. Никога не сме били в добри отношения. Тази властна и изключително силна номенклатура в окръжните структури на Профсъюза, днес е бизнесдама и ръководи бизнеса на сина си Галин и живее с мечтата да го види в кметското кресло. Та тази жена ме помоли да дам едно рамо на сина й да стане кмет защо знае, че пиша по всички форуми. Казах й, че в момента съпругът ми има тежък здравословен проблем и се опитваме да изтеглим кредит, но явно не сме надеждни защото банките не ни дават. Няма да повярвате, но тази жена ми звънеше късно вечерта, а и през нощта и много ме притесняваше. Казваше ми, че се е обърнала към няколко банки и кредитът ми вече е разрешен. В момента бил при директора на една от тези банки. Вярвайте ми, не съм допускала, че е възможно една жена, една майка, да бъде такъв изкусен лицемер, да поддържа с майсторски манипулации моята надежда за кредит цели два месеца. Когато дойде часът на изборите и стана известно, че синът й няма да стане кмет, те и двама изчезнаха от хоризонта и напълно забравиха за своите обещания не само към мен, а и към много други хора. И все инвалиди като моя съпруг. След изборите нито ги чухме, нито ги видяхме само разбрахме, че някой е разбил офиса на Галин. Вероятно за да укроти злобата си.

- Искате да кажете – още веднъж измамено доверие?
- За съжаление! Това, което искам да кажа накрая е, че не може обществеността на Сливен да продължи да става свидетел на злоупотребата с власт, на корупция и подкупничеството, на лъжи и измами. Не може този, който тръгва на избори да се пазари за пари, да купува гласове, да крои планове за манипулации чрез хакери и да търси подкрепата на Трактора за компроматна война срещу конкурентите. А това става в моята партия и затова ме боли…

Едно интервю на Тодорка НИКОЛОВА, Сливен
Още по темата

Няма коментари:

Публикуване на коментар