сряда, 9 януари 2013 г.

ОПЕРАЦИЯ "KOЙ МИ НАПЪЛНИ ГАЩИТЕ?"

Операция “Кой ми напълни гащите”

In КОМЕНТАР on 09.01.2013 at 15:37
 
 
 
 
 
 
i
 
Rate This
Quantcast


ГЕРБ не само не наказаха никого от управлението на БСП, НДСВ и ДПС за оказана държавна помощ при заменките на гори, не само не развалиха нито една сделка, но продължават започнатото, пише Иван Бедров в коментар за Vesti.bg

 
За първи път не видях дюни през 2006 година. Да, няма грешка – тогава за първи път не видях дюни. Стоях пред дюни, които бяха няколко метра високи и правеха особено красива тънката ивица суша между морето и Шабленското езеро. Стоях пред тях и не ги виждах, защото в ръцете си държах кадастрална карта на района и според нея пред мен имаше гора.
С помощта на т.нар. заменки, доскоро държавната „гора“ вече беше частна собственост, а след промяна на статута, дори беше станала и бивша гора. „Айдее, и тук…“, си помислих и от тогава не съм ходил на това място. Последното, което видях, бяха паркираните на стотина метра булдозери, багери, самосвали.
Сега част от тези дюни ги няма и на тяхно място вероятно има красив бетон. Напълно законно. Тази схема беше приложена хиляди пъти по българското черноморие. Това беше и едно от най-тежките прегрешения на тройната коалиция и затова избирателите ги наказаха. А обещанието за раздаване на справедливост, спиране на грабежа, разваляне на сделки и т.н. доведе ГЕРБ на власт.
След малко ще стигна и до Несебър, но преди това нещо не по-малко важно. Преди повече от година Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради оказана държавна помощ при заменките на гори. Става дума конкретно за 147 сделки от времето на тройната коалиция, при които оценките са много по-ниски от пазарните и така купувачите на практика са получили помощ от държавата.
Въпреки предизборните обещания правителството на ГЕРБ не направи нищо по този въпрос. Няма развалени сделки, няма и желание да бъде прието предложението на природозащитните организации: вместо да чака присъда от Брюксел, правителството само да обяви тези сделки за държавна помощ и да си търси разликата от купувачите. Другият вариант е ЕК да осъди България и всички ние, данъкоплатците, да платим огромната глоба.
Заради всичко това случаят с дюните в Несебър не бива да изненадва никого. ГЕРБ не само не наказаха никого от управлението на БСП, НДСВ и ДПС за разграбването на природата, не само не развалиха нито една сделка, но продължават започнатото и с лека ръка са готови да прехвърлят на данъкоплатците да платят сметката. Днес наблюдаваме действия на пожар – задъхано, хаотично, предизборно.
 
Сега идва ред на случая в Несебър и на няколко въпроса:
- Защо ГЕРБ прие такъв Закон за горите, който ги задължава да довършат хиляди сделки, започнати от тройната коалиция?
- Защо за три години и половина не се опитаха да коригират грешките в поне една кадастрална карта, след като отдавна знаят, че на много места дюните се водят „гора“?
- Защо е уволнен шефът на Агенцията по горите, който нищо не е подписвал, а зам.-министър Светлана Боянова, която подписа скандалната продажба, не е?
- Защо министър Лиляна Павлова издаде заповед за спиране на строежа чак след избухването на скандала и защо са бейздействали подчинените й преди това?
- Какво ще спасява Бойко Борисов, който се обяви за спасител на дюните, след като според неговите министри там няма дюни?
А това, че цялата схема е в интерес на фирма, близка до кумеца на вицепремиера Цветан Цветанов, е само балкански детайл, който добавя реализъм към случката.
 
About these ads

Няма коментари:

Публикуване на коментар