неделя, 5 февруари 2012 г.





21.09.2011 / 19:04Йордан Лечков вече не седи и не командва от кабинета си в Общината.Той излезе в ...

 СБОГОМ,ЛЕЧКОВ !

21.09.2011/19:04

Йордан Лечков вече не седи и не командва от кабинета си в Общината.
Той излезе в отпуск, за да се впусне в предизборната борба за пореден - трети - мандат. Назначи за изпълняваща неговата длъжност заместник-кметица Недка Енергиева. Така той ще има възможност да управлява чрез нея, а Неди пък да поддържа по-отблизо и с повече пълномощия делови контакти с фирмите от близкото й обкръжение. Пък и друга борба предстои на Лечков- оборване, т.е. обжалване решението на Ямболския съд за наложена присъда "три години лишаване от свобода" с пет годишен изпитателен срок. Наистина условното наказание ще му позволява да остане извън решетките, но как ще изтърпи той пет години без да гушне нещо, намесвайки се с целия си авторитет в някоя "обществена поръчка". Освен това ще може ли той с тази присъда да прави напъни за трети мандат? Я да попита американския посланик възможно ли това в САЩ, от които ние се учим да работим и да живеем демократично? Сигурно ще му се каже: "Сбогом!"
Сбогом, Лечков! Сбогуваме се с тебе, но ти не се притеснявай, това не е некролог! Още си жив и дишаш, работиш, живееш, посягаш на средства… (Тъй както умееш.)
Лечков си отива, но каква диря оставя той след себе си, какво "наследяваме" ние от него, най-богатия, най-скандалния, най-оспорвания и лъжлив кмет на Сливен, брутално потъпкал достойнството на града на Хаджи Димитър. Кметът, който се кълне, че защищава Сливен, но без да се замисля презрително нарече в националния ТВ-ефир града под Сините камъни "прословут хайдушки град". (Вероятно имайки предвид себе си и приятелското си обкръжение.)
Най-голямото, най-тежко и кошмарно наследство е позорът, донесен на Сливен от него с безвъзвратното спиране на европейски пари за водния цикъл.
Позор, който определя Лечков не като европеец, а като евро-пиец!
Наследяваме от Лечков безмилостно наранената природна среда - варварски отсечените топол, разпродаени за дъвен материал на "приятели", с поставени на тяхно място хилави и трудно виреещи фиданки, за които никой не можа да каже какво ще излезе от тях. Получаваме в наследство безотговорно продадени площи в самия център на града, върху които сега зловещо се издигат тромави и безоки архитектурни образувания, смразяващи погледа ни дори и в най-горещите дни.. Лечков оставя след себе си порутени или срамно пустеещи сгради, определяли дълги години архитектурния силует на Сливен. Безжалостно занемарената зала "Сливен" - някога известна с безупречната си акустика; безотговорно изоставената сграда на бившия медицински колеж. Някога той беше начално училище, носило името на митрополит Серафим, оставил средства за неговото изграждане. Зверски разрушени сгради в района на някогашното текстилно училище с парков двор, за който са завиждали много училища и в Сливен, и в страната. В наследство получаваме нескопосания "пробив" към улица "Антим І", за по-бърз и пряк достъп на "Империа". Лекомислено запратените в миши дупки книжарници, които не само разпространяваха сериозна книжнина, но и оформяха духовния облик на центъра на града. Разровени улици, разкопани подземни топли и студени връзки. Паметник-символ превърнат от светилище в сметилище. Пустеещи паркови площи, продължаващ безнадеждното си съществуване ромски квартал. Лечков, пък и другите "политици" и кандидат-кметове ходят там само когато има кампания, т.е. след няколко дни за няколко часа с няколкостотин кебапчета, а след това - без всякакво внимание. Лечков е готов да каже, че той не носи отговорност за всичко това и ще докара вода от девет баира, за да легитимира своята невинност. Той винаги е твърдял, че не носи отговорност за нищо! Но главната, макар и единствена отговорност си остава - той беше кмет и като градски и общински глава трябваше да търси пътища и начини - разбира се в рамките на закона - да спре обезличаването и разсипването на града. Но защо ли нищо не направи за това? Защото не носи нищо в джоба му!
Затова ще е най-добре за сливналии да му бият един халфов шут и да му извикат "Сбогом, Лечков!"
автор: Aйя Войводина

Няма коментари:

Публикуване на коментар