събота, 28 юли 2012 г.

Най-после лъсна некомпетентността на министър Делян Добрев

28 юли
 
 
 
 
 
 
Rate This

Люба МАНОЛОВА |
Партизански назначения на ГЕРБ будят смях и създават риск!
Американският посланик, Джеймс Уорлик, който ни посъветва да преглътнем високите цени на тока!Ура! На 14 септември така нареченият американски посланик се маха от родината ни и повече няма да ни досажда и дразни с безпардонното поведение, което не спря да демонстрира!
Някак между редовете мина едно изказване на Джеймс Уорлик, посланикът на САЩ, покрай когото мнозина от българите намразиха Щатите!
„Цената на тока е справедлива, трябва да преглътнете повишаването й. Покачването на цената на тока в България е резултат на желанието на фирмите да ползват технологии и чисто електричество.  Нещата стоят по същия начин и в САЩ, където сметките за ток също не са посрещани с радост от гражданите. Не трябва да сте напълно зависими. Темата за добива на шистов газ не е затворена за мен и има още какво да каже по този въпрос”, каза по bTV американският посланик Джеймс Уорлик.
Ако не беше нагло това изказване, щях да кажа, че е цинично. Уорлик прекрасно си дава сметка, че най-безопасно е да се изрече подобна простотия в телевизионно студио, а не при среща с български граждани, защото е ясно какво би последвало от съвета му.
Заплатите в България и САЩ са в пъти по-ниски и на мизерните заплати, високата безработица и факта, че една трета от населението на страната ни живее под прага на бедността – само това ни липсва: някакъв чиновник със зализана прическа модел „Щастливо севернокорейско дете”  и румени бузки да съветва да преглъщаме непосилно високите цени на тока, вече ми идва в повече!
Слава Богу, днес, на 27 юли бе съобщено, че същият този чиновник, на когото родните политици от правителството на ГЕРБ позволиха да се държи като генералгубернатор и да ни унижава – на 14 септември си заминава от страната окончателно и, надявам се силно – повече няма да сме принудени да търпим присъствието му!!!
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма, Делян Добрев, който хал хабер си няма от енергетикаВ студиото на БНТ тази сутрин, на 27 юли станаРумен Овчаров, бивш министър на енергетиката и депутат от БСП скандал. Така нареченият министър на енергетиката Делян Добрев се опита да направи скандал с депутата от БСП и бивш министър на енергетиката, Румен Овчаров. Ето какво се случи в студиото по време на живото излъчване:
Водещ: Само накратко да ви помоля  един последен въпрос, тъй като разбирам, икономическият министър Делян Добрев иска да реагира на вашия коментар в студиото по отношение на АЕЦ „Белене”…
Водещ: Добре, благодаря ви! Приятен ден ви желая.
Румен Овчаров: Може ли да чуя и аз министърът какво ще каже?
Водещ: Да, разбира се. Това студио е отворено за всички. Господин Делян Добрев би трябвало да е на телефона. Чуваме ли се, господин Добрев, добро утро.
Делян Добрев: Чувам ви, да, добро утро.
Водещ: С какво предизвика вашето недоволство коментара на господин Румен Овчаров в студиото, по отношение на АЕЦ „Белене”?
Делян Добрев: Господин Овчаров, в продължение на последния месец, пред всички медии, зад гърба и на мен, и на премиера, и на господин Николов, обяснява и мотивира строителството на АЕЦ „Белене” с това, че „…господин Борисов е специалист по всичко, аз по нищо, а господин Николов не знам по какво… „  Цитирам го, преди малко го каза и във вашето студио. Опазил ме Господ да съм специалист по това, по което господин Овчаров беше специалист, като беше министър. Всички помним защо господин Овчаров беше сменен от своите собствени другари, след какъв скандал. Така че, ще помоля господин Овчаров да не се произнася за това кой какъв специалист е, защото той разбира от това, как парогенератора да се свърже и дали е подходящ с реактора, но съм голям песимист по отношение на това, колко разбира от финансови модели и икономическа обоснованост на определени проекти. Референдумът, сам по себе си, няма нищо лошо. Това е едно допитване до хората. Хубаво е обаче, когато задаваме въпрос на хората, ние да изложим всички факти. В този референдум да има един преамбюл, който да казва…-  първо, ние не знаем колко струва този проект, защото шест години така и не успяхме да договорим ескалацията. Второ, при три най-благоприятни допускания на  този проект струва 10.35 милиарда евро…. три години не успяхме да намерим стратегически инвеститор, такъв и към момента няма. Защо БСП не се допита до народа 2006 година, или 2005 година преди да проведе конкурс за строителството на тази централа? Защо не осигури финансиране? Защо не направи проектна компания, така че да не направи заложник Националната електрическа компания /НЕК/ и тя да изхарчи милиард и половина евро по този проект и сега да е в тежко финансово състояние. Така че, господин Овчаров, нека да бъде така любезен да не отправя лични нападки, с цел да мотивира изграждането на един или друг проект.
Водещ: Господин Овчаров, едно изречение само. Защо БСП 2006 година не направи референдум?
Румен Овчаров: Аз все пак, така и не разбрах по какво е специалист господин Добрев?
Делян Добрев: Разбирам много повече от икономика, отколкото вие разбирате, господин Овчаров. Вие сте един инженер по ядрена енергетика и разбирате как парогенератора…
Румен Овчаров: Завършил съм макроикономика, господин Добрев. По-добре прочетете поне кадровите справки, преди да започнете да се изказвате неподготвен в студиото… Разбирам личната ви обида, но няма как, фактите са такива…
Делян Добрев: … да мотивирате строителството на един проект с това кой колко разбира, извинявайте, това не е коректно… Защо не договорихте ескалацията, защо не казахте колко струва тази централа? Защо не кажете откъде ще намерим парите? Тези 800 хиляди българина съгласни ли са да дадат по 30 хиляди лева, например, за да построим този проект?
Румен Овчаров: Господин Добрев, просто недейте да заблуждавате хората и да демонстрирате отново некомпетентността си. Тези въпроси са толкова прости и толкова ясни отговори имат, че вече ме боли устата да обяснявам.
Водещ: Предлагам да прекратим тази размяна на лични реплики. Господин Добрев, само един финален въпрос, ако обичате. В случай, ако българите отговорят положително за продължаване на проекта АЕЦ „Белене”, правителството би ли било склонно да преосмисли своята позиция?
Делян Добрев: Нека българите знаят всички факти около този проект и нека те да се произнесат информирано за този проект. Всички видяха, че в продължение на три години, правителството направи всички усилия за да намери стратегически инвеститор за финансиране на проекта. Такива няма и към момента. При липсата на финансиране, да задължиш едно правителство да строи една централа, това означава, че то трябва да я строи или с цената на увеличени данъци, или намалени пенсии и заплати, или не знам по какъв друг начин…
Румен Овчаров: Или да плаща сметките, както сега, с повишените цени на тока?
Делян Добрев: Отново спекулация, вашето правителство твърдеше, че 2010 година, ние ще имаме недостиг на ток в България. 2010 и 2011 година ние изнесохме рекордно количество електроенергия, господин Овчаров…
Румен Овчаров: 2010 година въобще не знаехте какво сме твърдели, защото ви нямаше в България
Тук ще добавя без извинение, че Делян Добрев разбира от ядрена енергетика, колкото моето куче Харалампи от офсетов печат. Разликата е, че той говори, а Харалампи пролайва от време на време, но по други причини…
Живо доказателство за некомпетентността на Добрев бе назначението на изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”!
Политическото назначение на нов шеф на АЕЦ „Козлодуй” бе Валентин Николов, който е завършил двигатели с вътрешно горене и е имал фирма за доставка на детски храни.
Преди седмица, в пленарна зала чух една реплика за „професионализма” на новия шеф на АЕЦ „Козлодуй”. Ето я:
Петър Курумбашев:…по време на управлението на ГЕРБ всеки може да бъде назначен на всяка позиция.
Аз, например, не оспорвам компетентността да зареждаш със закуски детските градини в „Младост”, обаче човекът, който ги зареждаше със закуски в „Младост”, стана изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”.
Човек, който има дисертация за царския орел, е председател на Борда на директорите на АЕЦ „Козлодуй”.
Аз ще взема да напиша една дисертация за влиянието на царския орел върху ядрената енергетика. (Шум и реплики от ГЕРБ.)
Между другото, да знаете, че царският орел лети доста надалече. (Реплики от ГЕРБ.)
Той започва да лети от АЕЦ „Козлодуй” и се спуска към „Марица изток-2”.
И ето, аз не казвам, че сте назначили некомпетентен човек, но сигурно този компетентен човек може да работи в своята област на компетентност. (Реплики от ГЕРБ.)
Информацията за назначаването на Валентин Николов за шеф на АЕЦ „Козлодуй”  на 10 май бе допълнена от съобщение за „пълна либерализация на енергийния пазар и прекрояване на този пазар”, което на прост политически език означава, че ГЕРБ вкарва свои играчи в енергийните печалби…
В студиото на БНТ след назначението си Валентин Николов каза: „Поставят ми се задачи, аз трябва да ги изпълня…”
Веднага след назначението, на Николов, Румен Овчаров коментира кратко, че АЕЦ-а не е фабрика за мармалад, вероятно имайки в пред вид, че Николов е имал фирма за разнасяне на закуски в детски градини в столичен квартал.
Машинен инженер, каквото е учил членът на ГЕРБ не е ядрен инженер, но кой да обясни на партия ГЕРБ?
„Няма да се меся на ядрените инженери” – обеща Николов, и стана още по страховито! Понякога при възникване на авария в един такъв обект секундите са решаващи за вземане на решения!
Йордан Костадинов директор 2001-2005 година на Атомната централа в предаването „Дискусионно студио” на СКАТ: „Когато аз бях директор, ние бяхме членове на Световната асоциация на ядрените оператори /ВАНО/, с всички тези хора ние постоянно комуникирахме. Няма в света атомна централа, която да се оглавява от човек, който не е учил за ядрен инженер и не е минал по всички стълбички в йерархията на Атомната централа. За шеф на Борд –може, има всякакви назначения, но за изпълнителен директор… Преди години аз бях на семинар на ВАНО, и тогава трябваше да изнасям един доклад, и моят доклад – за безопасността най-важен е човешкият фактор, тогава започнах с едни думи, искам сега да ги повторя: Една централа се управлява от нечетен брой хора, не по-малко от трима. Отговорността при експлоатацията на една Атомна централа я носи един-единствен човек – това е изпълнителният директор!
Какъв изпълнителен директор е някой, който казва, че няма да се меси в работата на инженерите?! Слушах г-н Николов, ами нека да бъде назначен за пълномощник на ГЕРБ в централата, както едно време имаше пълномощник на ЦК на БКП.
… досега всяка една партия, която е идвала на власт се е опитвала да обязди „Козлодуй”, но никой не си е позволявал да изкара един човек, който няма нищо общо с ядрената енергетика… При авария, изпълнителният директор е водещият човек, който трябва да ръководи действията по ликвидиране на аварията. Той всичко при възникване на подобна ситуация…
Той носи пряката отговорност по справяне с аварийна ситуация, след това и министърът, а след него – примиерът!”
Валентин Николов, с фирмата за закуски и машинно инженерство оглави АЕЦ Веднага след назначението на Валентин Николов за изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” бе обявено, че евродепутатът от ГЕРБ, Владимир Оручев, завършил атомна енергетика в Москва ще го съветва дистанционнно от Страсбург и Брюксел!
„Господин Оручев знае блокове от Първи до Червърти, а от Пети и Шести блокове няма понятие! – коментира Йордан Костадинов съветника на Валентин Николов. – С господин Оручев сме работили 24 години заедно, последните години, той много добре знае, как аз съм стоял зад него, като Главен инженер на блокове от Първи до Четвърти. Той е изключително добър специалист и познава проблемите на блокове от 1 до 4, за Пети и Шести блок – хал хабер си няма!”
Какво се оказа – Главният експертен съветник, дистанционно от Брюксел и Страсбург, Владимир Оручев, не е компетентен по Пети и Шести блокове на АЕЦ „Козлодуй”!
А именно Оручев бе обявен за дистанционен съветник на изпълнителния директор на АЕЦ-а от Бойко Борисов и Делян Добрев!
Ако не беше страшно и тъжно, щеше да е много смешно, че отново имаме правителство, което прави партизански назначения и то не къде да е, а в единствената работеща в момента Атомнацентрала в Козлодуй!
Защо разказах тази история – причината е, че енергетиката ни се управлява от човек с огромно самочувствие да цитира премиера, но без компетентност и професионално покритие!
Ще има ли референдум за „Белене”, след като са събрани близо 800 000 подписа?
Отговор вероятно ще ни даде част от разговора с Румен Овчаров в студиото на БНТ:
Водещ: Как ще формулирате въпроса, защото той е изключително важен при допитване до населението? Има ли някаква рационална полза от един подобен референдум. Защото, да приеме,м че българите се произнесат, че АЕЦ „Белене” трябва да се строи, но след това, договорите, преговорите за строителството на атомна централа се водят от правителството, което не е никак благосклонно към тази идея. Какъв е въобще смисъла от едно подобно питане?
Румен Овчаров: Смисълът е много сериозен. Един от често срещаните въпроси, по време на събирането на подписи беше – „Аз не съм подготвен, аз не съм достатъчно квалифициран да се изкажа по въпроса дали да се развива или не атомната енергетика в България” . Аз обикновено отговарям така – Нека да видим кои са хората в момента, които на държавно равнище вземат решение по този въпрос. Бойко Борисов е специалист по всичко, в това число и атомна енергетика. Тука няма никакво съмнение. Делян Добрев, министърът,  е специалист по нищо, включително и по  атомна енергетика, не разбира нищо. Човекът, който управлява атомната енергетика Валентин Николов, вие сам знаете с какво се е занимавал преди да стане народен представител. Шефът на борда на директорите е специалист по царски орел в България 28 години. Така че, след като тези хора могат не да вземат мнение, да вземат отношение да управляват атомната енергетика, аз си мисля, че всеки българин, който е в 80 процента от общото число, по-добре запознат с въпросите на атомната енергетика, а още повече плаща увеличението на цените също би могъл да си каже мнението.
Водещ: Господин Овчаров, а защо договорите за строителство на централата, особено тези договори, които трябваше да определят цената, по която „Атомстройекспорт” ще построи реактора в „Белене” не бяха подписани по време на вашето управление, тогава този референдум щеше да бъде безпредметен?
Румен Овчаров: Не, не влизайте в евтините капанчета, които хвърля Бойко Борисов наляво и надясно. Това може да говори човек, който го казва на хора, които няма да си направят труда наистина да променят нещата малко от малко в дълбочина. Всички договори, които предполагат изграждането на тази централа „Белене” и не пречат въобще на изграждането и са налице. Самият факт, че правителството на Бойко Борисов с лекота похарчи над 350 милиона  по тези, така наречени „липсващи договори”, показва този факт. Или пое ангажимент за 1 милиард и 600 милиона, които тепърва ще плащаме, това е достатъчно доказателство. Не може да има крайни договори, окончателни, преди да е уточнен техническия проект, който трябваше окончателно да бъде утвърден от Агенцията за ядрено регулиране през месец март тази година, без да бъде ясен стратегическия инвеститор, тъй като няма как да подпишеш нещо за някой си, зад гърба му и той със задна дата да дойде и да каже: -Браво, вие много хубав договор сте ми сключили…,който правителството на Бойко Борисов успешно изгони, говоря за германската компания RWE…
Водещ: Смятате, че правителството ги е изгонило?
Румен Овчаров: Е, кой ги изгони? Борисов и неговите министри, които от първия ден на влизането си във властта започнаха да говорят, че държавата не стои зад проекта „Белене”. Спомнете си Дянков и Трайков, те само това правеха. Кой е този инвеститор, който в началото на икономическата криза ще дойде да си хвърли парите в държава, която не иска да строи обекта, за който става дума?
Водещ: Понеже имаше поръчан един доклад на консултант, банката, вие дали сте запознат, доста време мина откакто беше поръчан този доклад, с изводите, които правят?
Румен Овчаров: Не, скриха го. Скриха го, но това, което е добре вие и зрителите да знаят, аз ще ви припомня само цитати на министри по този доклад, един от цитатите на тези, които представляват компанията. Цитат на Трайчо Трайков – „Има варианти, в които АЕЦ „Белене” е изгодна…”. Цитат на Делян Добрев – „Докладът на HSBC показва, че в региона има пазар за електроенергията от „Белене”…” И отново -  „Има варианти, или повечето варианти са изгодни за държавата и за тези, които ще изграждат „Белене”…”. А един от водещите консултанти на HSBC, Владо Каролев, твърдо заяви, че „2020 година самата България ще изпитва недостиг на електроенергия”. Това са само цитати. Затова и този доклад беше скрит, той така и не бе показан на българската общественост. Но ще го покажем, не се притеснявайте.
Ще преглътнем ли скъпия ток? Докога ще преглъщаме – до следващия скок на тока може би? Ситият на гладния не вярва…
Единственият сигурен износ на печеливша продукция – електроенергията ще стане кът след като проектът АЕЦ „Белене” бе спрян. Правителството не се интересува от безработните енергетици, от прехраната на семействата им, която бе поставена под въпрос със спирането на проекта.
На консултанта за „Белене” бяха дадени десетки милиони евро за услугата, а Докладът така и не го показаха! Защо?
Докога съдбата ни и съдбата на децата и внуците ни ще зависи от някакви неграмотни и арогантни клоуни в политиката?
Защо мълчим? Защото. Защо нямаме какво да ядем? Защото. При нас всяко защо си има защото!

Няма коментари:

Публикуване на коментар