неделя, 22 юли 2012 г.

ГРЪМ В РАЯ НА МЪРЗЕЛА


Бомбата може да е целила туризма ни

Киряк Цонев, арабист
Предупреждения за възможни терористични действия в България идват не от вчера. И – както обикновено става в България -  “зимата пак дойде неочаквано”! Защото след всяко поредно предупреждение се вземаха мерки – по летищата плъзваха полицаи, по основните пътища – също. И така – ден, седмица, месец. И всичко се връщаше към “нормалното” си състояние, в което липсата на официален контрол на вече предприетите правилни мерки се смесва с откровен мързел. Питам се – не може ли и у нас да се установи една дългосрочна трайна система за борба с този цирей на XXI век. Не, успокояваха ни. Влязохме в НАТО, американците имат вече свои бази у нас (да напомня, че в България никога не е имало чужди военни бази!) – значи – кой ще посмее да ни бутне? Е, бутнаха ни!
И веднага възниква въпросът -
но кой?
Източниците може да са много и разнопосочни. Досега никоя организация в света, известна като терористична или нарочена като такава, не е поела отговорност за станалото на летище Бургас, каквато е обичайната практика при такива случаи. Израелските служби за сигурност би трябвало да имат такава информация, но изглежда или не са твърде склонни да я споделят, или въобще я нямат. Това може да бъдат палестински или ислямистки партии и организации, известни в миналото с подобни актове, това може да бъде “Ал Кайда”, чиито позиции по отношение на Израел са известни, но тя остава някак забравена в твърде изкуствения прекален шум, а и може да бъде акт на лично отмъщение на индивидуален терорист, палестинец, арабин или мюсюлманин въобще и тъй нататък, подобен на онзи, когото изкараха дори луд в Норвегия, след като изби няколко десетки души.
Интересен факт е, че не бе минал и час от атентата в Бургас, когато българските органи за сигурност дори бяха в неведение за това, което се случи, израелският премиер Нетаняху по един категоричен и недвусмислен начин заговори за “иранска следа” и отправи обвиненията си срещу Техеран. В юридическата практика е известно, че престъплението е признато за такова само когато бъде доказано. Възниква въпросът – кой в България доказа правотата на твърдението на г-н Нетаняху, преди да го изрази? Все пак атентатът стана на българска територия и следствието се води от българските власти! Откъде той има фактите, за да бъде така категоричен? Или слуховете за активното израелско разузнаване,
дали агентите на “Мосад” у нас са само слухове
Вторият въпрос е – каква е целта? От станалото губещи са основно три страни – България, Израел и палестинците. От една страна, атентатът удря по туристическия сектор в България, който безспорно е един от най-печелившите – известно е, че тероризмът все повече се насочва към икономическите сектори. Цели да се създаде у обикновените чуждестранни туристи впечатлението, че България, която бе островче на стабилност и спокойствие, вече е една нестабилна държава, в която нещо на сигурността й куца. Това удря и по високия престиж на България като единствена европейска държава, спасила своите евреи по време на Втората световна война.
Известно е, че България е лишена по изкуствен начин през последните десетилетия от нормална съвременна отбранителна система. Ние просто нямаме армия, а безграничното раздуване на полицейския апарат, който при това е твърде неефективен и неадекватен в подобни терористични или криминални актове.
Актът определено застигна страната ни в кризисен момент – докладът на Европейската комисия, който отпраща България зад
надеждата за БГ кътче в шенгенското пространство
Оказа се, че страната ни е вече обект и цел на международния тероризъм и не може да им се противопостави. Дали това ще влезе в бъдещите оценки? Значи ли това, че България трябва да увеличава чуждото военно присъствие на своя територия?
Преди известно време казах по един телевизионен канал, че луди глави за терористични актове винаги ще се намерят. Такива лица има и между отчаяните мюсюлмани, които виждат надежда само в своя бог, след като различните техни правителства, светски и дори “социалистически” не са намерили начини за решаване на социалните им проблеми. Това особено засяга младежта, която вече надвишава половината от населението в този свят. Именно сред нея са “лудите”, повечето неграмотни, вярващи, че след своята трагична кончина ще отидат направо в Рая (макар че ислямът забранява самоубийството!). Вярващият отчаян гладен мюсюлманин (и не само мюсюлманин, показа го трагедията в Норвегия) е способен на всичко.
Възниква и другият въпрос – а
доколко българските власти са адекватни
на страшното събитие. Все пак България е получила предупреждения от израелските власти за възможен атентат на наша територия. Вярно, може би полицията има вина, но и по-голяма вина имат туристическите организации, които не са взели своевременно предупредителни мерки. Все пак за никого не е било тайна, че това са израелци, че са възможни провокации срещу тях. Обратното е израз на нехайство и политическа неграмотност – кой както иска да го тълкува и да търси отговорност.
А България може само да изрази съболезнования за невинните жертви. Но ще носи ли някой сериозна отговорност? Или взетите през последните дни мерки отново постепенно ще се забравят и ще отмрат…
До следващия инцидент!
СТАНДАРТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар