вторник, 3 юли 2012 г.

Болка за България и българина

Голямо разочарование обхвана близо 900 младежи, явили се на изпит за специалността „Журналистика“ в Софийския университет. Темата „Всичко за продан“, изтеглена от Минка Георгиева, не беше посрещната с обичайния ентусиазъм от бъдещите наши колеги. „Не зная откъде да започна“, оплакаха се няколко от кандидатите, мъчейки се да си спомнят за някоя голяма търговска сделка през последните седмици. Други се чудеха дали протестите, свързани със Закона за горите, могат да свършат някаква работа при умуването около темата.
Милите те! Още при прощъпулника към славната и „мръсна“ наша професия се сблъскват с нейния най-голям недъг. Да не виждаш видимото, макар и скрито зад димната завеса на словесните манипулации!
Днес около нас почти не остана нищо, което да не е продадено, заложено или разменено от пъргави наши сънародници и най-вече от тези, които обичат да се кичат с прозвището „политическа класа“.
Продължилият вече 23 години преход от държавен тоталитаризъм към т. нар. постсоциалистически капитализъм се превърна в една нескончаема и жестока верига от мошенически присвоявания от страна на силните на деня.
Думите „бизнес“ и „сделка“ за много кратко време бяха силно окарикатурени и намразени заради чевръстите търговци, ограбили не само спестяванията на наивното население, но и надеждите за по-спокоен живот при новите условия на пазарна икономика.
Освен икономическите бандити с бели якички, които всекидневно натрапват присъствието си в националните медии, нашите бъдещи колеги би трябвало вече да са наясно, че продажността е важно условие за напредъка и за някои от популярните фигури от вестникарските страници и синия екран. Достатъчно е да цъкнат дистанционното и да се полюбуват на тв водещия Ники Дудука, който като истински прериен ловец преследва до дупка злодея, известен с медицинския прякор Любо Пъпката.
По следите на този „мръсник“ във Франция и в други части на планетата препуска кавалкада от люти репортери, ровещи се в кофите за боклук на двете му къщи, закупени на френската Ревиера. Цифри като 10, 15, 20 милиона изобилно валят като градушка върху изстрадалата гърбина на преследвания Любо и в упор го обвиняват в кражба и пране на пари.
В същото време водещият Дудук, разперил шпионска мрежа над Западна Европа, скромно мълчи за десетките милиони, които се разиграват под носа му в собствената медийна групировка, от чието име преследва той нещастната Пъпка. С нетърпение очакваме този чалгаджия, обявил се за журналист, и то най-добрия в България, да ни открехне откъде са авоарите на неговата работодателка Ирена Кръстева, закупила преди дни една полуразрушена сграда за скромната сума от 20 млн. лева.
Всички добре знаем, че мадам Кръстева и нейният любим син Делян Пеевски бяха бедни като църковни мишки преди Големия преход, а днес си купуват като семки и бонбонки скъпи обществени сгради, вестници и телевизии.
Темата „Всичко за продан“ лесно може да се прехвърли и върху храбрата банда социолози и политолози, които с неистов ентусиазъм разстилат анкетните си килимчета пред скъпите трандафори на властта. Едва ли кандидатите за журналистическа слава са пропуснали маймунските изпълнения на Урко Райчев, който от сутрин до вечер ръкомаха от синия екран и ни убеждава, че преходът към капитализъм вече е привършил и ние, електоралното стадо, вече ще работим обречено и покорно за новите икономически господари.
Такива като него, които продадоха комунистическото си минало и си купиха голф игрища и частни самолети като индулгенция за превития гръбнак през тъмното минало на диктатора Живков.
Младите кандидат-колеги трудно ще се разминат и с няколко напористи дами, усилено проституиращи из медийното ни пространство. Мадам В. върти баници и интервюира само както тя си знае актуалните властелини на държавата. Мадам М. пък играе ролята на социологическата Ванга, която, запленена от неудържимия възход на любимия Б. Б., е готова да му излиже и футболните бутонки само и само да се навре в свитата на най-приближените клакьори до новия Бащица.
За разлика от „баничарката“, социологическата хигиена се грижи и за измамените камили, т. е. за целокупното население на България. Преди дни тя публикува жизнерадостна анкета, с която ни обяви за най-щастливата нация в Европа. Срещу добра парична сума, разбира се, щедро заплатена от приятелката на Б. Б. мадам Цв. – да не сбъркате инициалите с тези на прочутото вице мистър Цецоу, който, виж как щях да забравя, все още упорито не отговаря на въпроса от къде е взел парите за 6-те апартамента от скромната си жилищна колекция. Кой знае защо Дудука също мълчи по въпроса, както и за 5-те богаташки къщи на нашето президентско слънце Роско Плевнелиев.
Пред техните баровски селения не висят разследващите репортери на Ирена Кръстева, нито ги тормозят поръчковите добермани на прокуратурата.
И накрая, пак в услуга на бъдещите новинари, нека на бегом споменем някои от най-актуалните случаи за алъш-вериша на новото време у нас.
Елитен български командос с дълъг стаж в чужбина открадна милион и половина и духна като „Дим да го няма“.
Настана голяма олелия, много по-шумна от онази, когато същата сума съвсем легално и необезпокоявано бе  „придобита“ от етническия главатар Ахмед Доган.
Следваща новина: Заловиха измамник, който се представя за служител на премиера Борисов и събира пари от негово име. Явно доста е събрал, докато баламите се усетят. Славата на премиера очевидно е ключ, с който може да се отключи всяка врата, дори и най-непристъпната.
Нов куриоз: Депутатът Емил Димитров от ГЕРБ купил демонстранти и ги пратил на жълтите павета да викат в защита на Закона за горите. Самият той „забравил“, че е собственик на огромни територии, които щели да го направят супер богаташ, ако Законът бъде приет в сегашния му разбойнически вид.
И съвсем на финала: Нашенски сводник се оказа най-богатия пезевенк в Европа. Милиони евро заработил той чрез „услугите“ на своите труженички и тези пари като че ли са най-честно спечелените в нашия разказ, където физическата проституция е много по-бяла и легитимна, отколкото политическата.
Млади колеги, истината за Голямата продан е навсякъде около нас. Дерзайте, към вас са отправени и нашите надежди за бъдещето!
desant.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар