понеделник, 26 ноември 2012 г.

200 СВЕЩЕНИЦИ ОТ ПЛОВДИВСКА ЕПАРХИЯ ЗАЩИТИХА ДЯДО НИКОЛАЙ

 Пловдивската епархия защити своя митрополит Николай с отворено писмо до Светия Синод. В него духовниците изразяват радостта си, че Бог не е допуснал архиереят им да поеме Софийска епархия и го е запазил за тях. Същевременно изказват дълбока печал и огорчение от продължаващите необосновани нападки и от упражнявания натиск върху него, пише PODOKO.EU
nikolaj
 
Намеците, че той и други митрополити биха могли да бъдат подложени на църковни наказания за неизвестни техни провинения приемаме като груба инсинуация и опит за намеса на външни за Църквата кръгове в нейните дела. Не допускаме, че източник на такива идеи могат да са членове на Светия Синод, пишат отците от Пловдивската епархия.
Не приемаме, че църквата може да се ръководи с унижения, заплахи и диктат. Подобни методи са присъщи на известни от близкото минало светски репресивни органи на Държавна сигурност, но са дълбоко чужди и неприемливи за православния морал, допълват те.
Свещениците заявяват, че ще спазват 40-дневния траур за патриарх Максим и призовават Светия Синод и медиите да проявят уважение и да не оскърбяват паметта на Негово светейшество.

Няма коментари:

Публикуване на коментар