петък, 9 ноември 2012 г.

ВОЛЕН СИДЕРОВ ЗА ВЛАДИКАТА НИКОЛАЙ- ТОЙ Е ЛЕКУВАН В ПСИХИАТРИЧНА КЛИНИКА.ДАЛИ Е ИЗЛЕКУВАН?


В броя на в. “24 часа” от четвъртък отявленият любител на лукса и парите “дядо” Николай изля в писмо своите “разсъждения” относно критиките на Волен Сидеров за слугинажа на висши ръководители на православния клир
Според публикации в медиите споменатият вече “духовен водач” със светско име Николай Методиев Севастиянов дължи шеметната си кариера в църковната йерархия именно на ДС произхода си.
Баща му бил офицер от службите – барета по времето на Тодор Живков, приятел с бивши началници на СДВР, както и с шефове от разузнаването като Бриго Аспарухов. Именно покровителството от страна на комунисти и ченгета изстрелва Николай високо в църковната йерархия на възраст, далеч от наложените от канона разбирания. Спомогнал и фактът, че отецът завършил освен Богословския факултет на СУ и Московската духовна академия.
Другият повод за истеричната реакция на Николай срещу Сидеров (не по враговете на християнството, които от години шетат из страната ни), стана несъгласието на лидера на АТАКА на гергьовденската служба в Зографския манастир в Атон да се служи първо на гръцки, а после на български. “Аз лично направих бележка на владиката – Пловдивския митрополит дядо Николай, затова, че в българска църква трябва да се служи на български език”, обясни тогава Сидеров. Поклонници, които от години посещават молебена, после разказали, че гръцкият хор пее с предимство, откакто дядо Николай е станал митрополит. Преди това първо е пеел българският, а после са се включвали гърците. Днес гръцкият хор стои от дясната страна на митрополита, а преди българският е стоял там. За първи път от години насам литийно шествие с чудотворната икона на Св. Георги в Зографския манастир не се състоя. Защото гръцките попове отказаха да си цапат расата, а “дядо” Николай така и не реагира, за да не разгневи чуждоземните отци.
 
В писмото си до “24 часа” Николай доста нескопосано се опита да заличи тези гафове с елементарни оправдания – равенство на богослужебните езици, проливният дъжд, валял над Света гора и прочее. Като услужливо забравя как по време на тройната коалиция, когато Румен Петков бе министър на МВР той лично му е слугувал в същия Зографски манастир и му е отварял заключени двери със светини, които са недостъпни за очите на миряните. Сигурно заради това си верноподаничество към Глъвъта в момента Николай разполага с автопарк, достоен за милионери – две БМВ-та и една лимузина.
Ето от там идва и злобата на Николай, чието “свещено” тяло гравитира все около червени министри, депутати и олигарси. Владиката например, е сред най-личните приятели на Георги Гергов, познат повече като Свинаря на Гоце – олигархът, който сложи ръка на панаира в Пловдив с мощното рамо на тройната коалиция и който е член на Висшия съвет на БСП. През 2007 г. Николай получил дар от олигарха – лимузина с № РВ 3737 АТ, да се знае на колко години е станал митрополит.
 
Медиите разкриват и близостта на отеца до бившия депутат от НДСВ Валентин Милтенов, който дарил църковния водач със златен ролекс за няколко десетки хиляди лева. Важен момент от битието на Николай Пловдивски е и неговата обвързаност дори с Ахмед Доган. Митрополитът лично забрани на отец Боян Саръев да бъде издигнат за кмет на бастиона на ДПС Кърджали. Неясно по какви причини Саръев не получи позволението на своя началник Пловдивския митрополит и не можа да участва на вота през 2007 г.(историята ни познава случаи, когато духовници са заемали светски постове, например Старозагорският митрополит Панкратий беше избран като депутат във Великото Народно събрание през 1990 г.). Така Николай направи услуга на Доган, защото само покръстителят на Родопите Боян Саръев имаше влиянието да спечели кметския стол извън кандидата на ДПС. След височайшата забрана на владиката кмет на града стана Хасан Азис (в момента разследван от прокуратурата за далавери по Водното огледало).
На 29 юли 2009 г. пък същият митрополит Николай апелира от амвона на църквата “Св. Петър и Павел” в Пловдив миряните да гласуват за кандидат-депутата от БСП Петър Мутафчиев, разказват очевидци. За него той агитирал и в други пловдивски църкви.
Вестник “Стандарт” в статия от 16 Февруари 2007 пише, че професорът във Философския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” д-р Иван Калчев и отец Камен Бараков са обявили митрополит Николай за психичноболен в ефира на bTV. (“Тази сутрин”, 14 февруари 2007 г., 08:30 ч.) Още, че според Богдан Кръстев, президент на фондация “Св. Архангел Михаил”, пловдивският владика е бил лекуван в психиатричната болница на 4-и километър в София като младеж. Този факт бил излязъл наяве във връзка със съборена плоча на Васил Левски в църквата “Св. Петка” преди години. Фондацията направила проверка и следите я отвели в клиника “Св. Наум”, където се натъкнала на данните за лечение на Николай Севастиянов, бъдещ пловдивски митрополит. В същото предаване Иван Калчев нарича дядо Николай “ултра-консервативен” и “ретрограден.”
 http://www.vestnikataka.bg/newsImages/image_210486.jpg
Свинарят на Гоце Георги Гергов е сложил ръка на летището в Пловдив, писа преди три години в. “Атака”. През април 2009 г. олигархът и член на БСП е взел под наем за 50 години 300 дка църковна земя до аеропорта в землището на с. Крумово. Огромният парцел бил осигурен от неговия личен приятел – пловдивският митрополит Николай. Решението е гласувано от Светия синод в отсъствието на митрополита. Според запознати скандалният владика прибегнал до този вид отдаване на църковната земя в полза на Свинаря на Гоце, защото в момента има мораториум върху продажбата на имоти на Българската православна църква. “Иначе Гергов директно щеше да си я купи”, категорични са депутати от Пловдив. Не е ясно при какви условия са били дадени тези 300 дка за ползване от олигарха Гергов, който благодарение на приятелството си със президента Георги Първанов стана собственик на Панаирното градче в града под тепетата. Николай създаде специално отличие в епархията си, за да го връчи на Георги Гергов. На 25 ноември 2008 г. Свинарят на Гоце стана първият носител на ордена “Свети апостол Ерм”, учреден специално по повода от Пловдивската митрополия с решение от 16 септември същата година.http://www.vestnikataka.bg/newsGallery/image_1235.jpg
Владиката обича да вози светите си телеса не в какви да е коли – трябва да са лускозни, скъпи и набиващи се на очи. Автопаркът, който притежава, е като на мутрите от 90-те години. Николай разполагал с ауди А8, мутренското “кубче” мерцедес G-класа, 2 БМВ-та. С две от лъскавите си возила той се появил преди време и на церемония в Семинарията. Духовническата процесия включвала свръхскоростното БМВ М5 и всъдехода шевролет – и двете с регистрационни табели РВ 3737 (които в КАТ се дават срещу сумата от поне 2 бона). За първи път в семинарията бил гариран и мерцедес G класа. Ръбестите форми на страховития джип се откроявли осезаемо до духовническия баварец.
Десетки хиляди лева “цъкат” на ръката на владиката Николай. За никого не е тайна, че митрополитът обича скъпите играчки като луксозни автомобили, маркови часовници от водещи швейцарски производители, както и квалитетно обзавеждане, например “Версаче”. Медиите от години се удивляват на все нови и нови придобивки от Николай, които нямат нищо общо с неговия духовен сан, обществено положение или финансови възможности (поне не и официалните). Пример: на 28 октомври 2008 г. отец Николай служи с часовник “Вашерон Константин” с тамплиерски кръст на дясната ръка, пише в. “Експрес”. Владиката отслужил водосвет с швейцарското бижу на китката си на откриването на параклис на Медицинския университет. Дядо Николай показа часовника си за първи път на обществено място уж случайно. Вероятно духовникът е забравил да свали “Вашерон”-а си.
 http://www.vestnikataka.bg/newsGallery/image_1238.jpg
Според майстори часовникари тамплиерският кръст на копчето за нагласяне на времето е като запазена марка на швейцарската фирма. “Вашерон Константин” е втората най-скъпа марка на планетата след “Патек Филип”. Разходка из интернет показва, че цените за моделите на марката тръгват от 16 – 17 хиляди щатски долара. За “Malte Dual Time Regulator”, с какъвто се сдобил Николай, цените тръгват от над 24 хиляди щатски долара!
Година по-късно, на 16 септември 2009 г. Николай, който обича да демонстрира безкомпромисна отдаденост на православните ценности, изведнъж показва друго – на откриването на учебната година в семинарията в Пловдив владиката показа перфектни и грижливо подбрани аксесоари под тържествените църковни одежди. Снимки, публикувани в пловдивския вестник “Марица”, разкриха, че отецът е окичил ръката си със златен часовник “Ролекс” с позлатени части на каишката, а блестящо бялата му риза е била гарнирана с уникални ръкавели, изработени от майстори ювелири и обсипани със скъпоценни камъни. Часовник от тази марка струва от няколко хиляди до няколко десетки хиляди долара. Каква е цената на копчетата на ризата на духовния пастир, не може да се каже, но едва ли отецът би сложил нещо евтино в съседство със скъпия часовник, коментира Медиапул.
Цялата публикация може да прочетете на:
http://www.vestnikataka.bg/show_news.php?id=210486&cat=3

Няма коментари:

Публикуване на коментар