вторник, 14 август 2012 г.

Я.Янев: ПРОМЕНИМ ЛИ ЗАКОНА ЩЕ ЛЪСНАТ АГЕНТИТЕ ОКОЛО КУНЕВА, НАЧЕЛО С ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ

Даниел Вълчев работеше при ген. Семерджиев, докато ние издигахме плакати, а сега Меглена Кунева иска да го представи като демократ”, категоричен е лидерът на РЗС Яне Янев.
Интервю на Васил Василев

-Г-н Янев, какво да очакваме през новия политически сезон, който наближава?
-В момента в политиката не се случва нищо. РЗС е една от малкото активни формации и не си губи времето през парламентарния отпуск. Политическата обстановка може да се сравни с едно блато, в което представителите на различните партии от време на време дават някакви признаци, че съществуват. Липсва обаче политическият дебат, дискусията и алтернативността на идеи и принципи. Има само до болка познати клишета, които се чуват само от най-активните политически наблюдатели. Сякаш има заговор между партиите на статуквото да има такава изключително досадна и безплодна политическа система.

-РЗС вече има конкретни идеи за промяна в закона за досиетата. Какво точно искате да бъде гласувано?

-РЗС иска да бъде променен сега действащият закон за досиетата, защото според него комисията не може да проверява агентите от времето на Живков, които са били вербувани в т. нар. българска народна армия. По този начин наяве ще излязат много политици и ще се разбере, че са работили за ретроградните тайни служби на Живковия режим. Една част от т. нар. нови лица на Меглена Кунева са в този списък. Когато ние бяхме по митингите на „Орлов мост” и викахме „промяна, СДС”, Даниел Вълчев беше главен експертен сътрудник на тогавашния вицепрезидент ген. Семерджиев. Там е работил на щат и бил виден трубадур на онази система, а сега Кунева го представя едва ли не за демократ. Сигурен съм, че ако сега се разсекретят досиетата за тази част от агентурния апарат, ще лъснат такива като него, а може би и самият той и ще паднат заблудите, които се създават.

-Как ще се противопоставите на очертаващата се тройна коалиция след изборите догодина?

-РЗС ще търси партньори, които имат електорално влияние, сила и ясни позиции, за да се противопоставим заедно на новия опит за реставрация на тройната коалиция и на връщането на Доган във властта. На тези избори има само две алтернативи – Доган и партньорите му ДПС и Кунева, и дясноцентристко правителство. ГЕРБ така или иначе ще играе самостоятелно. Нашият партньор трябва да бъде извън системата, защото не ни подхожда да се съюзяваме със стари влъхви, които 22 години се упражняват в политиката и нищо не сътворяват за държавата. Така , както вървят нещата, се очертават А и Б група в политиката.  В първия ешелон влизат ГЕРБ, БСП и ДПС, а във втория – всички останали партии – РЗС, Пръмова и Синята коалиция.

-Ще успее ли Емил Кабаиванов да възкреси СДС или върви процес на тотално ликвидиране на партията?

-Не го познавам. Не съм го виждал по митингите, когато Жоро Марков, Чирков, Стефан Савов, Елка Константинова и други говореха, Емил Кабаиванов го нямаше. Старата десница вече я няма. Що за слепци са определени наблюдатели, които не могат да видят, че на миналите избори през 2009 г. СДС, когато беше по-здраво, и ДСБ, когато беше по-пълноценна и електорално съдържателна партия, вкараха 15 депутати. Аз без коалиция с партия на по-малко от 2 години спечелих 10 мандата. На тези избори РЗС ще направи поредната изненада. Много верен лакмус в това отношение са изборите в Кюстендил и Белоградчик. На едното място взехме 9%, на другото – 14%. Ще се окаже, че в някои райони хора като Марешки ще се окажат по-силни от всички отломки на „Атака” и СДС. Той е неконвенционален играч, който сам би БСП и ГЕРБ във Варна. Става дума за 50 000 гласа, които не могат да бъдат купени.

-Обижда ли ви квалификацията на опозицията, че сте пуделът на Бойко Борисов?

-Ще видим кой на кого е пуделът! Времето ще покаже. Това, че оплюват мен и хора като Марешки, се дължи на факта, че опозицията се страхува.
http://faktor.bg/mnenia/intervyu/1498-ya-yanev-promenim-li-zakona-za-dosietata-valchev-i-horata-na-kuneva-shte-lasnat-s-kartonchetata-sit.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар