понеделник, 20 август 2012 г.

МУКАДЕС НАЛБАНТ СРЕЩУ СЕРГЕЙ ИГНАТОВ

Бившият зам.-министър на образованието Мукаддес Налбант публикува отворено писмо до Сергей Игнатов

Мукаддес Налбант Мукаддес Налбант
Остро отворено писмо от Мукаддес Налбант, бивш зам.-министър на образованието от ДПС, до министъра на образованието Сергей Игнатов бе публикувано на сайта на ДПС.
Писмото идва, след като на пресконференция на министъра на образованието Сергей Игнатов и новото ръководство на Комисията за защита от дискриминация Налбант бе обявена като автор на предизвикалия скандал доклад за дискриминацията в учебниците.
Докладът стана причина за скандал, след като някои от изводите му бяха свободно разтълкувани от директорката на издателство "Просвета" Йоана Томова.
След публикуването на доклада Томова написа отворено писмо, в което заяви, че е в ход опит да се премахнат от учебниците национални герои като Ботев и Левски.
Това беше отречено от КЗД, откъдето заявиха, че препоръките им не се отнасят към художествените произведения, а към техния анализ и интерпретация. От комисията казаха още, че за Ботев в доклада дори не става дума.
По-късно шефката на комисията Ана Страшимирова обяви, че автор на доклада е Мукаддес Налбант.
Междувременно министърът на образованието Сергей Игнатов обяви, че изводите на доклада са гавра с националното достойнство.
"Министър-председателят и правителството разглеждат образованието и науката в България като елемент на националната сигурност и всеки, който си позволи да подмени нашето историческо минало, ще бъде разглеждан като човек, който посяга на националната сигурност на България", заяви Игнатов.
Налбант обвини директорката на КЗД Страшимирова в лъжа, а днес публикува и писмо до министър Игнатов.
В него тя го обвинява, че е измислил скандал, за да "освежи увехналия си имидж", както и че използва националните герои, за да се превърне в политически герой.
"Казват, че човек се съизмерва според това, кои са неговите врагове. Избрахте мен за Ваш опонент. Честта е Ваша, не моя. Но не си позволявайте да се съизмервате с Ботев и Левски и да се храните от тяхното величие, защото те са духа на България", се казва още в писмото на Налбант.
"Трябва и да сте сляп, за да не видите нелепостта на задача, поставена на учениците да се разделят на два лагера и опирайки се на „Опълченците на Шипка“ да защитават тези за българите и против българите", добавя тя.
Тя обвинява министърът, че е обезличен, както и че е "воденичният камък" на правителството.
Целият текст на писмото на Мукаддес Налбант
Междувременно бившият зам.-председател на КЗС и бивш депутат от НДСВ Анели Чобанова, която като депутат бе известна с острия си език, обяви, че изборът на новите членове на Комисията за защита от дискриминация е незаконосъобразен.
Чобанова цитира няколко нарушения на правилника – новоназначените нямат юридическо образование и познания в областта на защита на човешките права, не могат да заемат платени длъжности, нито да бъдат членове на ръководството на партия.
Анели Чобанова атакува и новия председател на комисията Ана Страшимирова, която е преподавател в два университета. "Изключения се правят за научна дейност, а преподавателската не е такава", заяви Чобанова.
По думите й е нарушен и принципът за равнопоставеност на мъже и жени. Докато в старата комисия е имало 5 жени и 4 мъже, сега жените са само три.
Анели Чобанова, която заяви, че говори и от името на своите колеги, извадени от комисията, ще заведе колективен иск срещу новата Комисия за защита от дискриминация. Причината е, че са отказали да изплатят полагаемите се обезщетения за неползвани отпуски на бившите комисари.
Чобанова заяви още, че подписът й е бил подправен на няколко документа след напускането й.


Няма коментари:

Публикуване на коментар