неделя, 26 август 2012 г.

ТОЧАТ АЕЦ СЪС СЪОРЪЖЕНИЯ МЕНТЕ,ВЗРИВЯВА СЕ СИГУРНОСТТА Й

Членове на Българска антиядрена коалиция настояват прокуратурата и ОЛАФ да разследват измамите в “Козлодуй”
Нов скандал с далавери за милиони в ядрената централа “Козлодуй”, създаващи проблеми с безопасността й e на път да взриви общественото мнение. Този път повод за безпокойство предизвика интервю с новоназначения изпълнителен директор на АЕЦ Валентин Николов.

То е публикувано в общински електронен сайт на град Козлодуй(http://www.kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=7888), но не остана незабелязано от противниците на ядрената енергетика и неправителствени организации, следящи за корупционни схеми в държавния сектор. Шефът Валентин Николов с безпомощност и уплаха обяснява разкрита от него работа на двата 1000-мегаватови ядрени блока с дефектно оборудване. Изпълнителният директор признава: “Имаме предварително заключение, че изолацията на съоръженията не е качествена, намотките са доста тънки. Когато дойде официалното заключение от специалистите, ще изпратим гневно писмо до фирмата производител и до доставчика.”

Именно тези думи на енергийния бос станаха повод                                                 новоучредената Българска антиядрена коалиция /БАЯК/ от противници на ядрената енергетика,  да сезират светкавично със своя декларация главния прокурор Борис Велчев, Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия и Джовани Кеслер, генерален директор на Европейска служба за борба с измамите/ОЛАФ/. От БАЯК сигнализират, за наличието на явна корупция в старата българска ядрена централа АЕЦ “Козлодуй”, и настояват за назначаване на сериозна проверка на цялата дейност на всички досегашни ръководства на централата, чиито договори с Русия съдържат измама и с публичните финанси на Европейския съюз.

В признанието на Валентин Николов съзираме безпомощен гняв от корупционен факт, че фалшивото руско оборудване е доставено по договор при минимален гаранционен срок, при това – наполовина за Пети и целият за Шести блок, този срок е бил изтекъл преди започване на монтажа, коментира за Faktor.bg членът на БАЯК Петър Пенчев .

От Антиядрената група припомнят, че наскоро службите за сигурност в Русия започнаха разследване на мащабни измами при производството на уреди и агрегати за ядрени централи, действащи в Русия, но и в чужбина (в частност в България и Иран), произведени от руската компания “Атоменергомаш”, която е част от държавната корпорация “Росатом”. Следствената служба на Русия съобщи, че същото оборудване е доставяно и в АЕЦ “Козлодуй”, но тогава екс-изпълнителният директор Александър Николов заяви в медиите, че доставките са били обект не само на вътрешни проверки, но и на няколко независими експертизи, включително от научни институти, подчертават съмненията си от БАЯК за зависимостта на тези експерти.

Пред Faktor.bg Петър Пенчев разкри и нова информация, която правозащитниците са получили последните дни от осведомени анонимни източници, работещи в централата. Има съмнения, че трансформаторите, които искаме да бъдат обект на проверка, част от тях може да се окаже, че не са руско производство, а са произведени и доставени от Италия. Освен това те са били с изтекъл срок на годност, а такова чудо изобщо не е за вярване. В една мекичарница никой няма да си позволи такъв технически произвол, но в АЕЦ изглежда, че подобни далавери са били практика, коментира още Пенчев. От БАЯК предполагат, че далаверите с оборудването са станали по времето на Иван Генов, но уточняват, че придобиването на информация от този сектор е въпрос на национална сигурност, всичко е покрито със секретност, и изключително трудно се изясняват факти и обстоятелства.

Представителите на антиядрената група  настояват и за предварителен отвод на всички прокурори от Районна прокуратура – Козлодуй и Окръжна прокуратура – Враца. Причината е, че представителите на държавното обвинение в тези райони до сега са се отнасяли безотговорно към подавани сигнали. Правозащитниците напомнят за последното предварително производство № 2748/2008 г. по описа на Окръжна прокуратура – Враца, образувано по техен сигнал. То е било относно работата на АЕЦ “Козлодуй” с експериментално нелицензирано нито в Русия, нито в България, ядрено гориво. Вместо обективна проверка прокуратурата е възложила експертизи само на зависими от проверявания обект специалисти, имащи договори с финансови възнаграждения от АЕЦ “Козлодуй” в особено големи размери. “В тези манипулации се включи и правителството на Бойко Борисов, в лицето на екс-министър Трайчо Трайков”, конкретизират недоволството си от БАЯК.

Българската антиядрена коалиция настоява в единствената българска атомна централа да се извърши широкообхватна проверка от експерти на Европейския съюз, които нямат зависимости от ядрената енергетика у нас. Освен това предлагат през време на проверката да бъдат отстранени всички бивши и настоящи членове на Съвета на директорите на АЕЦ “Козлодуй”, без  Валентин Николов.

Наскоро пред Faktor.bg и ядреният специалист Георги Котев, който до преди няколко години работеше на важен пост в АЕЦ предупреди, че една от схемите за източване на атомната централа са измислените и ненужни модернизации, които се правят на всяко десетилетие.

Първият пример за източване беше модернизацията за спасяването на Трети и Четвърти блок, въпреки, че бяха затворени на 31 декември 2006 г. Независимо, че се знаеше, че ще бъдат спрени там бяха налети над 600 млн. лв. за тяхното спасяване в кавички. Реално ги погребахме, от инвестицията не беше възвърната и една стотинка, но сумите бяха усвоени. Тоест, тези милиони са отишли в едни джобове, а  много малка част са изразходвани за пиар и демонстрация на някаква модернизация, твърди Котев. Според него тези фалшиви модернизации качват и цената на тока.

Затова и неслучайно в сигнала до главния прокурор Борис Велчев от гражданската организация настояват да се огласи публично къде са отивали милионите евра от джобовете на данъкоплатците за многогодишните модернизации на централата. “Защо въпреки бодряшките изявления на българското ядрено лоби за “най-надеждната централа в света”, остава отново необходимостта от нови и нови реконструкции с нови огромни финансови задължения на България и измами с публичните финанси на ЕС, както и не се говори пред обществото за оставяната за милиони години за поколения българи грижа за опасните радиоактивни отпадъци от АЕЦ ?”, питат още от гражданската коалиция.
Faktor

Няма коментари:

Публикуване на коментар