четвъртък, 27 септември 2012 г.

Скандалът в Светия синод вече е публичен

Патриарх Максим бил категорично против раздаването на "архонтски" звания и е поставен в крайно нелепо и деликатно положение от своя някогашен любимец - владиката Николай от Пловдив

Българският патриарх Максим (снимка от 29 април 2012 г.) Българският патриарх Максим (снимка от 29 април 2012 г.)
Новини
Снимка: БГНЕС
"Патриархът е против архонтството", категорично заяви пред БНТ варненският митрополит Кирил.

Българският патрирх Максим се бил опитал да въздейства на скандалния пловдивския митрополит Николай да се откаже от раздаването на архонтски титли, но не е успял.

Позицията на самият 97-годишен Максим по въпроса остава неизвестна, защото той не е присъствал на литургията за 41-вата годишнина от интронизацията си, отслужена вчера.

Архонтският скандал в Българската православна църква продължава с пълна сила.

Патриарх Максим не дойде на литургията за годишнината може би, защото е болен, а според някои хора - за да не се намесва в архонтския скандал.

На литургията в храма "Св. Александър Невски" в сряда го нямаше и пловдивският владика, нямаше ги и митрополитите, поддръжници на архонтството. Само трима висши духовници почетоха събитието.

Службата по традиция се водеше от сливенския митрополит Йоаникий, председателстващ заседанията на Светия Синод. Участваха само варненският митрополит Кирил и Ловчанският Гавриил. Първият е категорично против "архонтстово", а вторият изразява сериозни резерви и настоява да се знае произходът на даряваните пари, станали основания за връчване на "архонтски" титли.

Митрополит Николай отслужил "своя" литургия в Пловдив и публикувал словото си на сайт в интернет.

Този владика предизвика противоречията и скандала в Светия Синод, след като връчи титла "архонт" на съмнителния търговец на оръжие Петър Манджуков.

Както е известно първо синодът потвърди решението си от 2007 г., че в традицията на църквата няма такива титли и награди, но впоследствие митрополитите решиха да узаконят "архонтството". На друго заседание те изработиха и критерии за връчването на титлата.

И в двете заседания не е участвал патриарх Максим, а няколко митрополити остро възразиха срещу взетите решения. Взетото с неясно мнозинство решение на Синода предизвика и протест на вярващи срещу "архонтството".

Скандалът и разцеплението в Българската православна църква се разрастват и започват да напомнят за драмата, която църквата преживя в началото на 90-те години. Сега обаче - предизвикани от висши сановници.
Източник: VESTI.bg Снимки:БГНЕС,Любомир Спиров / БГНЕС

Няма коментари:

Публикуване на коментар