четвъртък, 27 септември 2012 г.

МНОГО АГЕНТИ НА ДС В ТЪРГОВСКАТА ПАЛАТА

Очаквано: Много агенти на ДС в търговската палата

За Държавна сигурност са донасяли и предишният, и сегашният председател на БТПП, както и повечето членове на днешния Управителен съвет

 Председателят на БЧК Христо Григоров под псевдоним "Еленов" е донасял за ДС от 1980 г.
Както можеше да се очаква, в ръководството на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) винаги са работили извънредно много сътрудници и служители на бившата Държавна сигурност.

Комисията по досиетата е проверила 114 души, 22-ма са работили за ДС, 18 от тях са и в сегашната управа. Процентът на сътрудниците на ДС в палата е значително по-висок от средния за други институции и ведомства, където най-често работилите за бившите тайни служби са около една десета от проверените.

За ДС са работили предишният председател на УС на БТПП Божидар Божинов (нещатен агент) и сегашният Цветан Симеонов (щатен в Първо главно управление (разузнаване).

Трайно и тясно свързан с ДС е бил председателят на Българския червен кръст (БЧК) и член на УС на БТПП Христо Григоров - секретен сътрудник на Първо главно управление.

Бившият председател на Националното сдружение за "Недвижими имоти" Орлин Владиков е бил щатен служител също към ПГУ на ДС.

Членът на УС на БТПП Лъчезар Росенов е в списъка на нещатните сътрудници на ДС. Той е бивш кмет на Добрич, но името му досега не е излизало при проверките на комисията по досиетата на кметовете и членовете на общинските съвети.

 

Парламентът преизбра Евтим Костадинов за председател на комисията по досиета



Щатен служител от ДС е и Радостин Генов, който е председател на Асоциацията на безмитна и ритейл търговия. Той не слезе от екраните на почти всички телевизии, за да протестира, когато бяха закрити безмитните магазини по сухоземните граници и все доказваше колко губи държавата от това решение.

Отново огласен като агент на ДС е, като член на УС на БТПП,  бившия директор на НДК Христо Друмев. Поради дългогодишната му работа за ДС, той в различни пероди е бил ръководен от общо 22-ма офицери от Софийско градско управление на МВР-ДС, отдел II, отделение IV; РУ на Генералния щаб на БНА-ДС, Първо Главно управление на ДС, отдели III, IV и XIII.

Такъв е и бившият зам.-министър на външните работи Константин Главанаков, който е бил секретен сътрудник на ДС.

Други бивши агенти на ДС са бизнес дамата Радка Стаменова ("Елеонора"), основателка на фирмите "Меридиан 22" ООД (1990) и ЕТ "Интербизнес" (1992), много активният в търговските дела през 1990 г. Аспарух Драганов Карастоянов, търговецът на произведения на изкуството и галерист Димитър Димитров Пампулов и др.

Агент на ДС под псевдонима "Калина" от 1978 г. до 1989 г. е била Анна Сендова - съпруга на бившия председател на Народното събрание и посланик в Токио акад. Благовест Сендов. За нея в архивите има пълен набор документи: собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество, собственоръчно написани агентурни сведения, документи от ръководил я щатен служител, регистрационна бланка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар