четвъртък, 27 септември 2012 г.

180

Почти всички владици са работили за Държавна сигурност

Сред обявените висши духовници, които са работили за Държавна сигурност преди 1990 г., са 11 от от 15-те митрополити, но не и българският патриарх Максим

Комисията за досиетата (Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия - comdos.bg) обяви днес имената на висшите духовници от различни изповедания, които за различни периоди преди 1990 г. са били агенти на тайните служби.

В обявения списък са имената на

11 от действащите 15 митрополити в Светия Синод на Българската православна църква (bg-patriarshia.bg):

Старозагорският митрополит Галактион, Видинският митрополит Дометиан, Плевенският митрополит Игнатий, Сливенският митрополит Йоаникий, Великотърновският митрополит Григорий, на САЩ, Канада и Австралия митрополитът Йосиф, Врачанският митрополит Калиник, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, Неврокопският митрополит Натанаил, Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон, Русенският митрополит Неофит.

Сред обявените не са българскиятпатриарх Максим, Ловчанскиият митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай и Доростолскиият митрополит Амвросий.

През 1971 г. Максим стана патриарх с решение на Политбюро на ЦК на БКП.

Владиката Галактион, чието име беше обявено отдавна, тъй като беше и народен представител, е бил вербуван за агент през 1981 г. под псевдонима "Мишо". Той се прочу особено с титлите "архонт", които щедро раздава.

Дометиан, за когото в архивите има запазени и собственоръчно написани агентурни сведения под псевдонима "Добрев" е станал агент още през 1972 г., когато е бил 40-годишен.

Плевенският Игнатий е станал агент "Пенев" и агент "Германски" през 1982 г. В архива за него, както и за повечето други духовници, има писмени настоятелни искания от 1990 г. "да бъдат заличени от всички картотеки данните".

СливенскиятЙоаникий е започнал да донася през 1977 г. под под името "Кирилиевич".

Великотърновският Григорий е агент от 1975 г. като "Ваньо".

Врачанският Калиник пише "агентурни сведения" от 1968 г. - един път като "Рилски", друг път като "Велко".

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, често сочен като най-вероятен наследник на Максим на патриаршеския трон, е бил вербуван през 1976 г. като "секретен сътрудник" и възстановен през юни 1989 г. като "агент". Под псевдонимите "Ковачев" или "Владислав" собственоръчно е писал агентурни сведения и е подписвал след това документи за полученото възнаграждение, а ръководилият го щатен служител е отчитал разходни документи.

На 9 ноември 1990 г. и той настоятелно е поискал "да бъдат заличени от всички картотеки данните" за "Владислав".

И владиците Натанаил и Симеон са полагали подписите си под собственоръчно написани агентурни сведения и документи за получено възнаграждение.

Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон през още ноември 1967 г. е бил назначен за "оперативен работник от строго секретния щат на Първо управление на ДС. Ползвал е псевдонимите "Христов" и "Торис".

Сред офицерите, които са вербували свещениците най-често се среща името на израствалия през годините в службата

някой си Кирил Иванов Котов - първо оперативен работник, после - капитан, след това - майор...

Днешните владици са сътрудничили преди всичко за някогашното Шесто управление на ДС, наричано и "политическата полиция".

Проверени са и ръководителите и членовете на управителните органи на Католическата църква в България, както и висшите духовници на мюсюлманско изповедание - главен мюфтия и членове на Висшия мюсюлмански съвет.

Мустафа Алиш Хаджи- Главен мюфтия от 2006 г., но успял да влезе в правата си едва през април 2011 г., е бил вербуван за агент "Андрей" на 14 ноември 1989 г. и е продължил да донася. На 28 октомври 1992 г. изглежда е бил заблуден, че документите, доказващи сътрудничеството му, са били унищожени.

Другите проверени от мюсюлманското изповедание са районни мюфтии и членове в различни години на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) и повечето са продължили да сътрудничат на "органите" след 10.11.1989 г.

Например Насуф Халил Насуф е бил вербуван 19-годишен през 1971 г., бил е осведомител, агент и секретен сътрудник под името "Христо", продължил и след ноември 1989 г., а на 1 октомври 1993 г. го излъгали, че всички документи са унищожени. Но се издигнал до районен мюфтия.

Покрилият се с печална слава заради безбройни скандали в мюфтийствто Недим Хафъз Ибрахим Генджев от 1973 г. е бил щатен служител на ДС в Шумен и Русе. По-късно, през 1984 г. (това е началото на т.нар възродителен процес) е станал нещатен сътрудник и го е ръководел лично цял генерал - Г. Силянов. Няма друг от обявените до сега хиляди агенти, за когото в архивите да има данни, че е бил ръководен от генерал.

Агент от 1987 г., но и след 10 ноември 1989 г. е бил Георги Иванов Йовчев - епископ на Софийско-Пловдивската католическа епархия от 31.07.1988 г.
Комисията за досиетата уточнява, че проверката продължава.  
Източник:comdos.bg Снимки:Георги Димитров, vesti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар