петък, 21 декември 2012 г.

София, България
Надявам се, че ще бъдем по-добри. Когато дойде краят на света, няма да ни пита дали да идва. Така външният министър Николай Младенов коментира разминалия ни се днес край на света в предаването на bTV “Лице в лице”. “Политиката ни към Македония в момента е резултат от дългогодишното натрупване на доста негативни, на моменти тежки послания срещу нашата страна в Македония”, заяви той. България ще настоява да се върнем към документите, подписани от 1999 година, да надградим над тях договор и инфраструктура. Според Младенов е логично да имаме правителствени заседания и с Македония, както имахме с Гърция, Турция и други съседи.

Свърши времето на политкомисарите – съветски или други, които да ни казват какво да правим. Това послание отправяме и към Скопие, заяви министърът. Ние трябва да избягаме от разбирането, че външната политика се прави някъде другаде, с тайни стратегически цели без подкрепата на гражданите, формирано през 90-те години. В една демократична страна е недопустимо правенето на външна политика без подкрепата на гражданите.

Това, което ни притеснява в опита за членство на Македония, е критерият на ЕС за добросъседство. Самите ние сме го изпълнили при кандидатстването си, припомни Младенов. Топката сега е в Скопие. Ако там имат желание за членство, трябва да си извървят пътя.

“Шенген е тема, която през последните години се свърза пряко с опасностите, които страните в икономическа криза в Европа виждат от имиграцията. Това не е външнополитически въпрос, това е въпрос, който се решава в ЕС”, коментира той.

Ние сме изпълнили критериите. “Оттам нататък темата, свързана с разширяването на Шенген и имиграцията се превърна във вътрешнополитически дебат в някои страни. Това заключи въпроса. Аз съм сигурен, че той ще се реши”, надява се Младенов. Той беше категоричен, че българите не трябва да се чувстват като втора ръка европейци, само защото сме извън Шенген. “Надявам се в следващите 6 месеца да има предложения, които да помогна за намиране на компромисно решение”, прогнозира той.

Министърът коментира и срещата на Европейския съвет в Брюксел и опасенията от “Европа на две скорости”. Важното е, че България се е утвърдила като страна, която участва във вземането на решенията. “Европа в момента се намира в най-сложната криза, в която е била откакто е създаден ЕС”, каза той и добави, че много от държавите-членки трябва да си направят тежки реформи, подобно на нашите от преди години. Германия избегна тежкото положение, точно заради сериозните ограничения.

България винаги е настоявала максимален брой въпроси да се решават от всички страни в съюза. Предизвикателство за нас ще бъде да се преборим да няма уеднакяване на данъците в общността. “Ако те се уеднаквят в цяла Европа, това няма да бъде на ниво 10%, както е у нас”, каза Младенов и посочи, че така бихме били много по-слабо конкурентни на другите европейски страни.

Ние трябва да бъдем доста бдителни къде е националният ни интерес и кои са ни съюзниците, смята министърът. Дебатът вътре в страната около банковия съюз и “Европа на две скорости” е показал, че България вече не се държи като страна-кандидат за член на ЕС, а като истински член, каза още той.

Във Вашингтон пък нашата делегация е обсъждала най-много темата за диверсификацията и енергийната сигурност. “Шистовият газ не беше тема на разговор”, категоричен беше Младенов. Основният фокус е бил върху усилията за нови потенциални находища в Черно море.

Темата за разследването на атентата в Бургас във Вашингтон е дискутирана сравнително малко. Това е път, който трябва бавно и системно да се извърви. Сътрудничеството между нашите и техните служби е на най-високо ниво, заяви министърът и посочи, че американците са наясно, че няма как да обявим резултати, докато не е приключило разследването.

Министърът очерта и най-важните теми за 2013 година. Тогава ще си проличи дали ще има напредък в преговорите между Израел и Палестина. Той се на положителна развръзка. Другите актуални теми ще бъдат Близкия Изток и Иран.

Младенов очаква отварянето на още една широка линия в международен план, която засега не стои на дневен ред. Очаква се да стане ясно дали САЩ ще се превърне в износител на газ. Това ще промени драстично световния пазар на газ. Европа има много да наваксва по отношение на енергийната си конкурентоспособност, смята Младенов и призова ЕС да се съсредоточи върху ясни параметри на обща енергийна политика.
 
Добави в Facebook



16 коментара

Напиши коментар
Какво пък се ежи, какво си придава важност? Свършило било...друг път.
Оценка
-13 +13
Га тате беше в ДС - друго хортуваше, а? И в ДКМС беше секретарче, нали?
Оценка
-11 +20
куршум в главата за представителите на американски интереси ,подкопаващи Българската национална сигурност
Оценка
-11 +14
Надменно поведение и изражение, но ние не сме забравили откъде дойде, откъде мина и къде е сега! Ренегат и бояджия! Недостоен човек! По-добре да си мълчи като пукал, какъвто всъщност е! Изключително неприятен човек, жалко че е сравнително млад! Явно политиката развращава, защото има нещо сладко и користно в нея.
Оценка
-8 +12
Много си млад, за да я знаеш думичката, ако не си я слушал страхопочитателно в семейството.
Оценка
-3 +8
Колелото на историята се върти от педали - леви и десни! ;)
Оценка
-4 +7
СУИО МНОГО СИ ВДИГНАХТЕ ГЛАВИТЕ СЛЕД КАТО СИ ДОЙДОХТЕ ОТ РАПОРТ ДАДЕН РАПОРТ ГОРЕ-ДОЛУ ПРИЕТ. НЯМА ДА ВИ ОГРЕЕ ЖАЛКИ НЯМА.НАРОДА ВЕЧЕ НЕ СПИ-НАРОДА С ПРАВО ВИ КЪЛНЕ
Оценка
-3 +8
НАЙ-Противният Тип от недолюбвания Кабинет !
Оценка
-2 +7
Парцал минал през всички партии.Такъв е способен да предаде /не продаде/ и майка си!
Оценка
-3 +7
Много ги разбираш за "политкомисарите" бе лайнце еврейско комунистическо! :D
Оценка
-3 +6
... и знае кои бяха зад океана. Мда - силовите министри за шистов газ няма да получават указания. Ясно е , че за разполагането на едни ракети на наша територия е идело реч. За една снимка с Обама дали ни продадоха? А смешльото да ходи да лъже другаде.
Оценка
-2 +3
Свърши времето на политкомисарите,сега отвън ни нареждат как да слушкаме и какво да правим.
Оценка
-1 +1
Добре се развива нашето лайно-ще надмине и хер Флик!
Оценка
-1 +1
ЕДИН ОТ НАЙ-ХАРЕСВАНИТЕ МИНИСТРИ.КОМЕНТАРИТЕ ПО ГОРЕ ПОТВЪРЖДАВАТ НАШЕТО СОЦИОЛОГИЧЕСКО ПРОУЧВАНЕ
Оценка
-0 +1
Не свършило, овчи ... Язък, че си чифутин, па не ги вдеваш тия работи ...
Оценка
-0 +1
Това комунистическо влечуго е най- отвратителното от
всички министри. Политкомисари все още има, а това
перекенде да не бръщолеви много, не е интересен, ами
да си подава оставката.
Политкомисарите са в Европарламента,
те така се и наричат. Българските комисари и комисарки
до един са червени бандити и пладнешки разбойници
като дедите и бащите им.
Оценка
-0 +0



Няма коментари:

Публикуване на коментар